HomeNieuwsMilieuStadspartij wil betere en meer duurzame afvalscheiding

Stadspartij wil betere en meer duurzame afvalscheiding

Roald-plastic-afval

Foto wethouder Helm (r.): Piet Jonker

De komende jaren wil de Stadspartij dat de afvalscheiding in Purmerend verder verduurzaamd en verbeterd wordt. Dat laat lijsttrekker Mario Hegger van de Stadspartij weten.

 

De Stadspartij vindt afvalscheiding een belangrijk onderwerp voor de komende jaren. “Fossiele grondstoffen zullen op korte termijn opraken,” zegt Hegger. “Door afvalscheiding kan veel afval worden hergebruikt en hoeft er minder te worden verbrand, wat ook weer scheelt in de kosten. Huisvuil verbranden kost namelijk 80 euro per ton.”

Kunststof

De afgelopen jaren heeft Stadspartij-wethouder Roald Helm (rechts op foto) de inzameling van afval in Purmerend flink verbeterd. Helm heeft er onder andere voor gezorgd dat kunststof verpakkingen apart ingezameld kunnen worden. “Door als gemeente Purmerend deel te nemen aan de Huisvuilcentrale Alkmaar (HVC, red.) hebben we veel kennis en kunde op kunnen doen op het gebied van afvalverwerking en duurzame energie,” zegt Helm.

“Wel is de huidige manier van afvalinzameling aan vernieuwing toe,” vindt Helm. “Om de milieu- en duurzaamheidsdoelstellingen te halen dienen we de afvalinzameling in de toekomst op een andere manier te regelen. Dit kan bijvoorbeeld door de invoering van een systeem dat het scheiden van afval gaat belonen. Hoe minder restafval een huishouden heeft, des te lager het tarief.”

Goedkoper

Verdere verduurzaming van afvalinzameling leidt er volgens de Stadspartij niet toe dat afvalinzameling duurder wordt voor Purmerenders. “Het wordt juist goedkoper. Nu spreekt men nog van ‘afval’, maar door hergebruik wordt afval een ‘grondstof’ en deze grondstof is juist geld waard. Ik weet zeker dat binnen tien jaar niemand zomaar afval op straat gooit. Dat is dan hetzelfde als bankbiljetten op straat gooien,” aldus Helm.

 

Lees meer over afvalinzameling in het hoofdstuk duurzaamheid en milieu in het verkiezingsprogramma 2014 van de Stadspartij.

 

ZIE OOK:

Milieu artikelen