HomeNieuwsRuimtelijke OrdeningStadspartij: “Purmerend heeft grenzen aardig bereikt”

Stadspartij: “Purmerend heeft grenzen aardig bereikt”

Mensenmassa

De Stadspartij kan zich goed voorstellen dat Purmerenders vinden dat Purmerend te vol is. Inwoners van Purmerend lieten in september 2011 op Dichtbij.nl weten niet allemaal even blij te zijn met het bereiken van de mijlpaal van 80.000 inwoners in 2013.

Uit de wijk- en buurtcijfers die de gemeente Purmerend eind juli 2011 presenteerde, komt naar voren dat de marktstad in 2013 het inwonersaantal van 80.000 zal bereiken. Op Dichtbij.nl was te lezen dat inwoners de stad als veel te vol beschouwen. Vooral de toename van het verkeer en de afname van het groen worden als ergernissen beschouwd.

Rustig en groen

Veel inwoners van Purmerend komen uit Amsterdam en zijn juist uit de drukke stad vertrokken voor een betere woonomgeving waar het rustig en groen is, waar de kinderen veilig op straat kunnen spelen en waar de voorzieningen goed zijn. Purmerend heeft ook een oude binnenstad dat bij veel oud-Amsterdammers doorslaggevend is geweest om naar Purmerend te verhuizen.

Groeikern

Mario_Hegger_2011-08“Nu blijkt dat de druk op de beschikbare grond groot is geworden en dat de groene ruimte steeds meer plaats maakt voor bebouwing,” zegt raadslid Mario Hegger (foto) van de Stadspartij. “De Stadspartij heeft al eerder aangegeven dat Purmerend zijn functie van groeikern voor Amsterdam heeft volbracht en dat de woningmarkt meer beschikbaar moet komen voor de Purmerenders en met name de starters. Amsterdam zal zelf meer zorg moeten dragen voor betere woningen die meer afgestemd zijn op ouderen.” Nu trekken Amsterdamse ouderen nog steeds naar Purmerend, omdat zij voorrang hebben door de lange woonduur die zij in Amsterdam opgebouwd hebben. “Hierdoor worden Purmerendse woningen voor de neus van de Purmerenders weggekaapt.”

Voorzieningen

De Stadspartij is van mening dat Purmerend vol is en dat de grens aardig is bereikt. “De voorzieningen in Purmerend moeten op peil blijven, al zal dat niet makkelijk zijn, gezien de huidige financiële problemen,” zegt Hegger. “Dat Purmerend vol raakt is ook te merken aan het bereikbaarheidsplan in Purmerend, waarbij het verkeer richting de binnenstad wordt afgeknepen om daar de druk weg te nemen, zodat het verkeer een route kan nemen om de binnenstad heen.”

Evenwicht

De Stadspartij is zeker niet van plan om te proberen de gemeente Edam-Volendam te annexeren, als dat al zou kunnen. “Purmerend is groot genoeg om het evenwicht te behouden tussen wonen, werken, uitgaan, voorzieningen en recreatief vertier zoals sport en cultuur. In Purmerend is vrijwel alles te vinden waar een stad van deze omvang behoefte aan heeft,” aldus Hegger.

ZIE OOK:

Ruimtelijke Ordening artikelen