HomeNieuwsWelzijnStadspartij blij met extra geld voor sport

Stadspartij blij met extra geld voor sport

SportKinderenKidsplus

De Stadspartij is blij met de 70 miljoen euro extra die het Rijk wil uitgeven aan sport en beweging. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid en Sport) trekt vanaf 2012 elk jaar extra geld uit om mensen dicht bij hun huis aan het bewegen of sporten te krijgen.

Ook komen er 2.900 sportbuurtcoaches en is het zaak dat de beschikbare ruimtes en accommodaties efficiënter worden benut, zo meldt minister Schippers in een brief die vandaag naar de Tweede Kamer gaat.

BertMeulenberg2011-08Bijdrage in de kosten

“Er moet hierbij wel worden opgemerkt dat het om een bijdrage in de kosten gaat,” zegt raadslid Bert Meulenberg (foto) van de Stadspartij. “Sportbuurtcoaches worden voor 40% gesubsidieerd door de rijksoverheid. De gemeente moet de overige 60% opbrengen. Zij zijn vrij om dit in samenwerking met de lokale partners te organiseren. Het persbericht dat door het ministerie werd verspreid dekte dus niet de lading. Zeker in een tijd van bezuiniging hebben veel gemeentes niet de middelen om de benodigde 60% van de kosten bij te passen. Op deze wijze blijft mogelijk een groot deel van de investering van 70 miljoen op de plank liggen.” Een taskforce onder leiding van Onno Hoes, burgemeester van Maastricht, gaat kijken hoe belemmeringen die een beter gebruik van de zaaltjes nu beletten, kunnen worden weggenomen.

Combinatiefuncties

Vorig jaar heeft de Purmerendse sportstichting Spurd een begin gemaakt met het aanstellen van sportcoaches en / of combinatiefunctionarissen. Een aantal zogenoemde “combinatiefunctionarissen” zijn specialisten in een sport die leerlingen van scholen les geven in deze sport. Purmerendse sportverenigingen nemen ook deel aan dit project.  Purmerend heeft momenteel zes combinatiefuncties onder andere in voetbal, korfbal, volleybal en basketbal. De combinatiefunctionarissen konden worden gerealiseerd door een financiële inspanning van Spurd en een omdat er subsidie van het Ministerie van VWS beschikbaar was. Na een jaar moeten de deelnemende verenigingen een bijdrage leveren in de kosten. Voor de deelnemende verenigingen is het doel het uitdragen van de sport en  uitbreiden van het ledenbestand.

Naschoolse opvang

Bijvoorbeeld kinderen van de naschoolse opvang die vanwege de strikte regels de voorzieningen van de sportclub niet mogen gebruiken, terwijl diezelfde kinderen daar in het weekeinde wel gewoon sporten. NOC*NSF, en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), VNO-NCW en MKB Nederland doen mee aan het project. Logisch, vindt de minister, want zij hebben baat bij fitte en gezonde werknemers. Het ministerie van Onderwijs betaalt mee aan sport en bewegen in de buurt.

De Stadspartij vindt het belangrijk dat sportvelden ook een functie voor de buurt krijgen. “Dit moet nodig worden gestimuleerd,” vindt Meulenberg. “Ook bewegen voor ouderen zou uit dit fonds kunnen worden bevorderd. In de week van de diabetes is het een onderwerp wat speelt. Meer bewegen kan obesitas doen verminderen. Wherevogels haalt ook kinderopvang binnen hun clubgebouw, ik heb van de voorzitter begrepen dat daar wel door de kinderen mag worden gesport. En zo hoort het ook.”

ZIE OOK:

 

Foto kinderen: Kidsplus, foto Bert Meulenberg: Stadspartij

Welzijn artikelen