HomeNieuwsMilieuStadspartij bezorgd over schaliegasboringen Purmerend

Stadspartij bezorgd over schaliegasboringen Purmerend

schaliegaspurm
De Stadspartij is bezorgd over mogelijke boringen naar schaliegas in de bodem van Purmerend. Purmerend blijkt in een schaliegasgebied te liggen, dat zich uitstrekt tot in de Flevopolder. Het schaliegasveld onder Purmerend bevindt zich bovendien op een winbare diepte. De Stadspartij wil voorkomen dat in Purmerend problemen ontstaan door schaliegaswinning.

De winning van schaliegas kan aardbevingen tot gevolg hebben. Daarnaast zorgen de boringen voor verontreiniging van de bodem het drinkwater. Bij het winnen van schaliegas worden namelijk grote hoeveelheden water en chemicaliën de bodem in gespoten. Het winnen van schaliegas vormt een mogelijk gevaar voor het milieu, het klimaat en de veiligheid en is verre van duurzaam.

Mogelijke proefboringen naar schaliegas leidde eerder dit jaar in de gemeenten Boxtel en Haaren (Noord-Brabant) al tot grote onrust onder de bewoners. De Stadspartij vroeg zich af of het college van B&W van Purmerend op de hoogte is van het schaliegasveld in de bodem van Purmerend. Daarnaast wilde de Stadspartij weten wat het college zal doen als proefboringen in de Flevopolder worden aangekondigd.

Wethouder Daan (PvdA) gaf de Stadspartij tijdens de raadsvergadering van 26 september jl. te kennen op de hoogte te zijn van het schaliegasveld in Purmerend. Het college van B&W heeft nog geen standpunt ingenomen of zij dergelijke boringen zal tegenhouden of niet. Daan wacht liever af wat de landelijke discussie over dit punt op zal leveren.

De Stadspartij is tegen boringen naar schaliegas zolang er nog geen duidelijk afgerond onderzoek is waarin de veiligheid gegarandeerd is. De Stadspartij is zolang van plan om Purmerend schaliegasvrij te verklaren.

Milieu artikelen