HomeNieuwsMilieuSnoeien voor houtoogst Purmerbos

Snoeien voor houtoogst Purmerbos

harvestertimberjack
Wie de afgelopen dagen het in het Purmerbos is geweest heeft het waarschijnlijk al gehoord. Naast het gebruikelijke gezang van winterkoninkjes en merels is op de achtergrond het geluid van een motorzaag te horen. In het Purmerbos wordt gesnoeid.

Snoeien voor houtoogst
De firma Stoop Groenvoorziening is bezig langs de paden te snoeien. De bomen langs deze paden worden opgesnoeid zodat er een vrachtwagen onderdoor kan rijden. Ook worden op meerdere plaatsen langs de paden open plekken gezaagd. Dit allemaal ter voorbereiding van de houtoogst die Staatsbosbeheer voor de komende weken gepland heeft staan. Op de open plekken langs de paden komen straks grote houtstapels te liggen.

Harvester
In de week van 6 augustus wordt gestart met de daadwerkelijke houtoogst. Gedurende 3 à 4 weken zullen door middel van een harvester in fase 1 van het Purmerbos (vanaf ingang ‘De Eik’ tegenover de Wherevogels) de populierenvakken aangepakt worden. Een harvester is een grote machine die snel te werk gaat en in één handeling de boom kan afzagen, de takken kan verwijderen, in stukken kan zagen en op de juiste plek kan neerleggen. Deze grote machines laten geen mooi beeld achter. Echter, hersteld een bos zich al heel snel. Deze houtoogst is nodig om de overgebleven populieren de kans te geven zich beter te ontwikkelen en meer duurzame soorten zoals eik en es te laten ontkiemen. Op deze manier ontstaat er een gevarieerd en gezond bos met oude en jonge bomen van verschillende soorten.  

Honden aan de lijn
Tijdens de houtoogst rijden zware machines door het bos. De bosvakken waarin men werkt, worden afgesloten door middel van bordjes. Hier kunnen bezoekers van het bos wat hinder van ondervinden. Mensen zullen een stukje moeten omlopen of -rijden als de paden zijn afgesloten. Ook raden wij aan de hond aan de lijn te doen om te voorkomen dat deze een bosvak in rent waar werkzaamheden plaats vinden.

bron: Staatsbosbeheer

Milieu artikelen