HomeNieuwsVerkeer en VervoerSneltram doortrekken naar Purmerend is mogelijk

Sneltram doortrekken naar Purmerend is mogelijk

 

De fractie van de Stadsparti vindt dat de Noord-Zuidlijn zo snel mogelijk doorgetrokken dient te worden naar Purmerend.

 

Momenteel is de Stadsregio Amsterdam (voorheen ROA) bezig met de afronding van het proces voor de totstandkoming van de regionale openbaarvervoer visie 2020-2030. De opgaven volgens de Stadsregio voor de komende tijd zijn o.a. :

  • Samenhangend net
  • Verkorten reistijden
  • Oplossen capaciteitsproblemen
  • Verbeteren kwaliteit

Een sneltramlijn kan veel meer passagiers vervoeren dan de huidige bussen en is bovendien milieuvriendelijker dan de huidige vervuilende bussen die op diesel rijden. De ontsluiting van Purmerend richting Amsterdam, Amstelveen, Hoofddorp zal hierdoor een enorme impuls krijgen. Ook voor de overige Waterlandse gemeenten zal Purmerend de ideale opstapplaats worden op het gebied van openbaar vervoer. Het fijnmazige busnet in Purmerend kan dan nog beter tot zijn recht komen, bovendien is lokaal gratis openbaar vervoer dan een echte optie. Het is daarom bijzonder jammer dat de Stadsregio Amsterdam de doortrekking van de noordzuidlijn naar Purmerend nu niet wil bespoedigen.

 

Daardoor blijven de Purmerenders verstoken van een goede en milieuvriendelijke ontsluiting met de regio ten zuiden van het Noordzeekanaal c.q. Coentunnel en Zeeburgertunnel. Qua infrastructuur is de doortrekking van de noordzuidlijn technisch mogelijk. Alleen de politieke wil ontbreekt om dit zo snel mogelijk te realiseren. Het huidige Purmerendse college (VVD,PvdA en CDA) leunt namelijk passief achterover. Dit onder het  motto: ‘regeren is vooruitschuiven’.

 

Verkeer en Vervoer artikelen