HomeNieuwsVerkeer en VervoerOV-reizen mogelijk 30 procent duurder in 2012

OV-reizen mogelijk 30 procent duurder in 2012

De Stadsregio Amsterdam heeft aangekondigd de tarieven in het openbaar vervoer flink te willen verhogen. Er ligt een plan om de tarieven voor reizigers te verhogen met maarliefst 30 procent.

De Stadspartij verzet zicht tegen de enorme prijsverhogingen. Daarom heeft de Stadspartij verzocht dit onderwerp te bespreken in de raadscommissie van 9 november a.s.

Ook reizigersvereniging Rover verzet zich fel tegen de prijsstijging van buskaartjes in de regio’s rondom Amsterdam. Volgens Rover betekent dat dat reizigers uit de regio’s Purmerend en Zaanstreek onevenredig hard getroffen worden, omdat ze vaker grote afstanden afleggen met de bus. Vertegenwoordiger Gerda Ras verwacht dat reizigers ‘de bus uit gejaagd worden’ door het voorstel, dat door het bestuur van de Stadsregio Amsterdam is gedaan.

Stadsregio
De Stadsregio, het orgaan dat verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer in Groot Amsterdam, stelt voor om de kilometerprijs overal te verhogen van 10,5 cent naar 13,5 cent. Volgens een woordvoerder is dat nodig om te voorkomen dat buslijnen geschrapt moeten worden. Ook zou de stijging onvermijdelijk zijn, omdat de kilometerprijs in de regio Amsterdam nu de laagste van het land is.

Rover
Reizigersvereniging Rover erkent dat de kosten van een kaartje in de regio aan de lage kant zijn, maar wil niet verder gaan dan 12,5 cent per kilometer. Volgens Ras hoeft dat niet te betekenen dat er daardoor meer lijnen geschrapt worden. Ze denkt dat er nog veel winst te halen is als het openbaar vervoer in Amsterdam zelf efficiënter geregeld wordt. Rover brengt daarom volgende week een negatief advies uit aan de Stadsregio. In december neemt de Stadsregioraad er een definitieve beslissing over.

ZIE OOK:

Bron: RTV-NH

Verkeer en Vervoer artikelen