HomeNieuwsRuimtelijke OrdeningRijk komt woningnood MRA enigszins tegemoet

Rijk komt woningnood MRA enigszins tegemoet

Aanvraag Purmerend afgewezen (red.)

Bouwgrond
Bouwgrond
foto Stadspartij

De rijksoverheid komt de overheden in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) gedeeltelijk tegemoet bij het oplossen van de woningnood in de regio. Ruim de helft van de aanvragen die door MRA-gemeenten zijn gedaan voor een financiële bijdrage uit de Woningbouwimpuls is gehonoreerd.

De samenwerkende overheden in de MRA zijn hier blij mee, maar zijn tegelijk teleurgesteld dat een flink deel van de projecten is afgewezen. Zij hebben het Rijk immers het gezamenlijke aanbod gedaan om versneld 20.000 woningen in de regio te bouwen. Daarvan kunnen er nu ongeveer 12.000 worden gerealiseerd, maar dat hadden er 8.000 meer kunnen zijn en dat is zuur voor de woningzoekenden in de MRA.

Overtuigd van alle projectaanvragen

Acht gemeenten in de MRA hadden in de tweede ronde van aanvragen voor de Woningbouwimpuls gezamenlijk tien projecten voorgesteld. Zij zijn daarbij door de MRA ondersteund. Een aantal projecten blijkt nu niet op extra Rijkssteun te kunnen rekenen. De overheden in de regio zijn er echter van overtuigd dat deze projecten ook een impuls verdienen en zullen hier in een volgende ronde van de Woningbouwimpuls op blijven aandringen.

Zes aanvragen gehonoreerd

De ongeveer 12.000 woningen die met de bijdrage van het Rijk kunnen worden gebouwd, zijn verdeeld over zes projecten in zes MRA-gemeenten: Amstelveen, Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer Hilversum en Zaanstad. Het Rijk investeert bijna € 72 miljoen om de bouw van deze projecten mogelijk te maken, de gemeenten dragen ook zelf financieel bij. Projecten in Almere, Amsterdam, Haarlem en Purmerend zijn afgewezen.

Lees HIER het volledige bericht op de website MRA

Ruimtelijke Ordening artikelen