HomeNieuwsWelzijnRicco Arcari: de motor achter Disco zonder Drempels

Ricco Arcari: de motor achter Disco zonder Drempels

Riccco
Een disco speciaal voor mensen met een beperking. Een heuse DJ, DJ cripple x. Maar wie is Ricco? Coen Lageveen maakte een afspraak met hem.
 
Ik ontmoette Ricco bij hem thuis in de Purmer-Noord afgesproken. Als ik aankom zit Ricco al te wachten in de tuin. We gaan naar binnen waar ik vriendelijk maar toch ook nieuwsgierig wordt “onderzocht” door de twee Labradors van Ricco. Na ‘goedkeuring’ gaan Ricco en ik zitten in de heuse studio die Ricco thuis heeft.
Ricardo Arcari is geboren in 1974 in Amsterdam. Door zuurstofgebrek bij de geboorte is Ricco spastisch; verlamd aan de vier ledematen. Hij zit eigenlijk zijn hele leven al in een rolstoel, maar daar probeert Ricco zeker het beste van te maken.
Rolstoeldansen
Zo ging hij, al meer dan 20 jaar geleden, een weekendje weg met stichting De Blauwe Vleugels. Tijdens dit weekeinde kwam Ricco in contact met Rolstoeldansen. Hij vond dit zo leuk dat hij deze danssport meteen ging beoefenen. En met succes, want Ricco werd maar liefst ‘3x Wereldkampioen’. Hij heeft het rolstoeldansen 17 jaar gedaan. Aangezien de cursus Rolstoeldansen in het Noot in Purmerend werd gehouden was Ricco veel in Purmerend. Hij vond dit zo’n leuke stad dat hij besloot om hier te gaan wonen. En zo geschiedde, Ricco ging zelfstandig wonen op zijn 22ste, in de Purmer-Noord. Daar woont hij nog steeds inmiddels echter een straat verder in een compleet aangepaste woning. 
Ricco is een man die zich inspant voor de mindervalide mens in Purmerend. Hier is hij mee begonnen toen hij merkte dat deze groep mensen op een aantal gebieden toch wel achtergesteld wordt. Zo rijdt bijvoorbeeld de rolstoeltaxi maar tot 12 uur s’nachts, wat alleen nog maar beperkter werkt, aldus Ricco. Enkele jaren geleden is hij ook betrokken geweest bij het verbeteren van de instap bij de bussen in Purmerend, door het aanpassen van de haltes. Tevens heeft Ricco in het verleden de raadsleden uitgenodigd om, in een rolstoel, een puzzeltocht in de binnenstad te volbrengen. Met als gevolg dat er een aantal aanpassingen werden gerealiseerd.    
Disco zonder Drempels
In 2015 werd Ricco door Stichting Clup gevraagd om te helpen een “gehandicaptendisco” op te zetten. Dat wilde Ricco wel, al veranderde hij eerst de titel naar Disco zonder Drempels.
Ricco begon in De Populier en in Triton met DJ-en voor deze doelgroep. Zo kwam hij in contact met het inmiddels bekende Purmerendse DJ-duo: Ouwe Jongens KrentenBrood, ofwel OJKB. Hieruit ontstond een vriendschap. Deze vriendschap is nog steeds heel erg hecht en, zo benadrukt Ricco, “ik heb enorm veel te danken aan Carlos Barbosa, Glenn Beense en zijn vrouw, Dionne Beense”.
Door de vriendschap met OJKB werd het plan geopperd om de Disco zonder Drempels eens in de P3 te houden. Dit werd een succes. Zo traden oa Johnny Le Maire, Jeffrey Stappers en OJKB op. En toen gebeurde iets wat Ricco nooit voor mogelijkheid gehouden, er werd over een 2e editie gesproken. 
OJKB stelde hun netwerk weer beschikbaar en ook Jeroen Post kwam optreden. Zelfs SBS programma “Hart Van Nederland” besteedde aandacht aan dit festijn. Hierdoor kwam Ricco in het DJ wereldje terecht en treedt nu steeds meer op als DJ. Nu op dit moment zijn de voorbereidingen al weer druk gaande voor de 3e editie in P3. 17 december a.s. wil Ricco dan weer samen met andere artiesten optreden.
Voor meer info, kijk op de Facebookpagina van DJ cripple x.
Verbeterpunten voor Purmerend
Ondanks dat Ricco trots is op het feit dat hij een Purmerender is, is hij toch kritisch op de stad. Zo vindt hij dat er best meer evenementen op de Koemarkt gehouden kunnen worden. Zoiets als een paar jaar geleden het Tros Muziekfestival bijvoorbeeld, dat zijn leuke evenementen die hij graag vaker zou willen zien. Want we hebben een mooi plein voor dit soort evenementen, gebruik die dan, vindt hij.
De binnenstad is al gezellig en met een paar grote evenementen per jaar op de Koemarkt wordt dat nog beter, aldus Ricco. “Maar klagen doe ik niet hoor”, aldus Ricco,”je kan overal wel over klagen, maar kom dan ook met een oplossing”.
Ook vindt Ricco dat er best wel meer naar jongeren gekeken en geluisterd mag worden. “Je kunt ze wel overal wegsturen omdat ze overlast geven, maar ga met ze in gesprek”. Ook hier weet Ricco wel waarover hij praat. Hij heeft ook een tijdje jongerenwerk gedaan in Amsterdam, bij  Go UP Town. En maakte hij jongerenradio bij Razo. Nu geeft hij af en toe DJ les op een basisschool in Purmerend aan groep 8, iets wat enorm positief wordt opgepakt.
Kortom Ricco Arcari, DJ cripple x, (cripple betekent verlamd) is echt een bezige bij. Iemand die zich graag en met passie inzet voor zijn (gehandicapte) medemens en toch met de nodige zelfspot in het leven staat.
Als ik tenslotte aan Ricco vraag of hij nog iets kwijt wil, weet hij dat meteen: Hoe je leven ook mag lopen, blijf altijd in jezelf geloven! En na deze woorden neem ik afscheid van deze bijzondere Purmerender.

Welzijn artikelen