HomeNieuwsWelzijnRenata Willems het gezicht van ‘Wij Allemaal’.

Renata Willems het gezicht van ‘Wij Allemaal’.

RenataWillems
Deze keer ben ik al vroeg op pad om Renata Willems te interviewen. Als ik het Inloophuis Wij Allemaal binnenloop word ik al herkend door een van de gastvrouwen en krijg ik een kop koffie aangeboden. Ik schuif aan bij de grote tafel, waar enkele vrouwen gezellig zitten te praten. Bij hen zit ook een leerling van het Da Vinci college die hier stage loopt. In een andere ruimte wordt een creatieve cursus gegeven.
Even later komt Renata mij halen, we zoeken een rustig plekje op. Want zoals gewoonlijk is er veel aanloop deze ochtend. Renata is moeder van 3 prachtige dochters, oma van een net zo mooi kleinkind, en er is een volgend kleinkind onderweg. Naast haar vrijwillig directeurschap voor het inloophuis runt Renata haar eigen bedrijf: Match Events. Daarvoor organiseert zij netwerkbijeenkomsten, cursussen en lezingen voor vrouwen. Verbinden en matchen dat is haar doelstelling.
Als vrijwillig directeur bij het inloophuis werkte ze in het begin zo’n 60-70 uur per week. Nu, met een geweldig team en vele vrijwilligers om haar heen werkt ze er nog 3 a 4 dagen. Maar ze ziet zichzelf wel als het gezicht van ‘Wij Allemaal’.
Waarom is Renata het inloophuis gestart?
Kanker loopt als een rode draad door haar leven. Haar Ouders zijn er aan overleden, ze heeft haar moeder verzorgt tot aan haar dood. Renata wil graag het verschil maken, wil er zijn voor haar medemens.  Renata vertelt dat zij er niets aan kan veranderen dat iemand kanker heeft, maar dat ze wel met die persoon mee kan lopen en hulp kan bieden, in welke vorm dan ook.
In het inloophuis werken meer dan 100 vrijwilligers, die allemaal zeer betrokken zijn bij hetgeen ze doen. Ieder op zijn eigen manier, of dat nou in de tuinploeg is, of als gastvrouw. Het inloophuis is 8 uur per dag geopend, en er is van alles te doen.
Impact werk
Mensen die voor het eerst komen krijgen een gesprek waarin alle mogelijkheden uitgelegd worden. Regelmatig zijn er verwendagen voor de bezoekers. Dat er een grote behoefte was aan het inloophuis bewijst wel het aantal bezoekers in het 1e jaar: 7000!
Renata neemt haar werk wel eens mee naar huis, volgens haar is daar geen ontkomen aan. Dit werk heeft veel impact op haar, maar ze kan het in het algemeen goed loslaten. Ze is dankbaar dat ze dit mag doen. Niet iedereen kan dit. Je moet meerdere eigenschappen beheersen: Ondernemend, menselijk, vertrouwen bieden.
Er is geen directe samenwerking met de gemeente. Het inloophuis krijgt geen subsidie, en draait dus volledig op eigen kracht. Wel krijgt men regelmatig giften. En bestaat er een club van 100.
Activiteiten in Purmerend
Renata is trots op haar stad Purmerend, ze vindt dat er veel georganiseerd wordt. Maar vindt dat hierin beter kan worden samengewerkt. Als er twee evenementen op dezelfde dag worden gepland moet men meer de samenwerking zoeken zodat men de bezoekers niet bij elkaar wegtrekt. Ook positief noemt ze de zichtbaarheid van onze burgemeester: “hij laat zich overal zien!”
Ook vindt ze dat organisaties meer gebruik van de Rotary’s en de serviceclub moeten maken. Deze organisaties willen graag hun steentje bijdragen. Renata zou graag de ‘Samenloop voor Hoop’ naar Purmerend halen die in vele steden al wordt georganiseerd. Maar Renata wil veel, heel veel dat beseft ze maar al te goed. Dus dat moet nog even wachten.
Volgens Renata zijn de Purmerenders tevreden over hun stad. Er gaat al veel goed. Maar het kan natuurlijk altijd nog beter.
Oorkonde gewonnen van De Kroonappel
KroonappelRenata’s wens is dat het Inloophuis nog heel lang blijft voortbestaan. En dat ze ooit (maar nu zeker nog niet) het stokje met een gerust hart kan overdragen. Zodat er nog heel veel mensen steun bij elkaar op deze mooie plek kunnen vinden.
Het inloophuis heeft een oorkonde gewonnen van De Kroonappel. Hiermee hebben zij een bedrag van 5000€ gewonnen, dat besteed is aan verwendagen voor de bezoekers. De prijs pronkt in Renata’s kantoor.
Renata zoekt overal de samenwerking: met sportscholen, Spurd, ondernemers en Wherelant. Dit alles om voor de bezoekers zoveel mogelijk activiteiten te organiseren.
Inloophuis bestaat 5 jaar
Ik had nog wel uren door kunnen praten. Maar er stonden mensen met bloemen op Renata te wachten. Het Inloophuis bestaat op de dag van dit interview op de kop af 5 jaar.  We sluiten af met een felicitatie, een compliment voor al haar goede werk, en een knuffel. Wat een ontzettend charismatisch mooi mens is dit!
Ik zie je vast snel weer Renata, wij hebben nog wat ideeën om uit te werken.

Welzijn artikelen