HomeNieuwsRuimtelijke OrdeningRechter oordeelt over komst discotheek

Rechter oordeelt over komst discotheek

DiscotheekImpressie“We zijn niet tegen een discotheek in Purmerend, maar wel tegen de plek waar deze gebouwd wordt”. Dat was het grootste bezwaar dat de bewoners tegen de komst van de discotheek aan de Verzetslaan hebben. Afgelopen vrijdag stonden de bewoners en de gemeente Purmerend voor de rechter, waar de zaak behandeld werd. Evan Persijn (Stadspartij) was erbij.

De tegenstanders van de discotheek gingen in beroep bij de rechtbank tegen het besluit van de gemeente om een bouwvergunning te verlenen voor de bouw van de discotheek. De belangrijkste argumenten van de bezwaarmakers was de overlast die de jongeren zullen veroorzaken als zijn ’s nachts de discotheek weer verlaten. Verder zijn de bewoners bang dat door de bouw van de uitgaansgelegenheid de huizen in de buurt in waarde verminderen.

De bewoners die zich bij lieten staan door een advocaat vonden dat het besluit om de vergunning te verlenen onzorgvuldig is genomen. Ze vinden het locatieonderzoek onvoldoende en noemen andere locaties om de discotheek neer te zetten, zoals de Baanstee en de Koemarkt. De gemeente ontkracht dit argument meteen. Beide locaties zijn wel degelijk meegenomen in het onderzoek, maar zijn niet geschikt bevonden voor de bouw van de discotheek. De locatie aan de Verzetslaan was de beste locatie die in Purmerend te vinden was.

Parkeergelegenheid

Verder voerde de bewoners het argument dat er niet voldoende parkeerplaatsen zullen zijn voor alle bezoekers. Ze verwachten dat 45 tot 55% van de bezoekers met de auto komt. De gemeente vindt dat er wel degelijk genoeg parkeerplaatsen voor de bezoekers zullen komen. De meeste jongeren zijn in de leeftijd tussen de 16 en 19 jaar. Zij zullen veelal met de fiets en de schooter komen. Verder kunnen ook de parkeerplaatsen bij McDonalds gebruikt worden. Het restaurant is namelijk om 23:00 gesloten.

evan 2 20 novOok waren Darryl en Yolanda van de actiegroep Disco-nu bij de rechtzaak aanwezig. De actiegroep zorgt voor aandacht voor een snelle bouw van de discoteek. Ondanks dat de procedure lang duurt, hebben ze nog hoop dat de discotheek er over enkele jaren staat. Disco-nu zal ook de komende tijd op allerlei manieren aandacht blijven vragen voor betere uitgaansgelegenheden in Purmerend. Daarnaast zal ook de Stadspartij de zaak nauwlettend volgen. “Ondanks dat de bezwaarmakers nog in hoger beroep kunnen bij de Raad van State, verwacht ik een postitieve afloop van de zaak,” laat Evan Persijn (foto) weten. “Er wordt veel geduld gevraagd van de jongeren, maar ik verwacht wel dat de discotheek over een kleine drie jaar haar deuren kan openen.”

Al in 2004 is de selectieprocedure gestart om een discotheek in Purmerend te realiseren. “op de plek van de discotheek zou eerst een kartbaan komen, maar dat ging niet door”, laat de gemeente weten. In 2006 gaf projectontwikkelaar JSD Bouw, de partij die door de gemeente gekozen is, uitleg over de discotheek aan de bewoners. De bewoners waren boos om het feit dat de gemeente niet bij de uitleg aanwezig waren. In 2007 werden alle bezwaren tegen de bestemmingsplanwijziging ongegrond verklaard door de gemeente. De bouwvergunningsprocedure zal naar verwachting nog tot 2010 duren. Pas dan kan de projectontwikkelaar gaan bouwen. Op de plek naast McDonalds zal ook de Kentucy Fried Chicken en een klimhal gebouwd worden.

Ruimtelijke Ordening artikelen