HomeNieuwsRuimtelijke OrdeningPurmerendse jongeren gaan steeds later zelfstandig wonen

Purmerendse jongeren gaan steeds later zelfstandig wonen

jongerenwoninga
In vergelijking met 2008 gaan jongeren in Purmerend later zelfstandig wonen. 95% van de 18 tot en met 29-jarigen wil binnen twee jaar zelfstandig gaan wonen. De helft van hen is actief op zoek naar een huurwoning. Gemiddeld duurt het echter 3,3 jaar voordat zij daadwerkelijk een woning hebben. Dit blijkt uit onderzoek van de gemeente Purmerend.

Onlangs is door team Beleidsonderzoek en Informatiemanagement (B&I) van de gemeente onderzocht hoe het is gesteld met de toegankelijkheid van de Purmerendse woningmarkt voor jongeren en starters van 18 tot en met 29 jaar. Doel was om aan de hand van de uitkomsten te kijken of er voldoende draagvlak is voor de acties in de woonvisie die zijn gericht op jongeren. Voor de meeste acties blijkt dit draagvlak er te zijn.

Later zelfstandig wonen
Vergeleken met 2008 gaan jongeren later zelfstandig wonen. Op 1 januari 2012 woonde 57% van alle 18 tot en met 29-jarigen bij zijn of haar ouders (met name jongeren tussen de 22 en 25 jaar). In 2008 was dit 50%. Bijna alle (95%) nog niet zelfstandig wonende jongeren willen binnen twee jaar zelfstandig gaan wonen. Op het moment dat zij actief op zoek gaan naar een woning, duurt het gemiddeld 3,3 jaar voordat zij daadwerkelijk een huurwoning hebben.

Jongeren die nog niet zelfstandig wonen, hebben een voorkeur voor een huurappartement met twee of drie kamers in de prijsklasse van € 300,- tot € 500,-. In de praktijk blijken dit soort woningen slechts voor een klein deel bewoond te worden door jongeren.

Meer informatie
Benieuwd naar nog meer informatie over de woonwensen van 18 tot en met 29-jarige Purmerenders? Het rapport ‘Toegang woningmarkt voor jongeren in Purmerend’ is te lezen op de website van de gemeente via www.purmerend.nl/content/alle-rapporten.

Ruimtelijke Ordening artikelen