HomeNieuwsVerkeer en VervoerPurmerweg is fietsstraat

Purmerweg is fietsstraat

fietsstraat1
Op 16 oktober opende een trotste wethouder Mario Hegger (foto) op originele wijze een tweede fietsstraat in Purmerend.

Het werk aan De Purmerweg is afgerond en de weg ziet er weer verzorgd uit. De voorheen vooral voor fietsers onveilige weg is geheel nieuw ingericht. Vanaf de rotonde Gorslaan tot over de brug over de ringvaart is de weg ingericht als fietsstraat en is de auto er te gast.

Een fietsstraat is een straat waar fietsers de belangrijkste weggebruikers zijn, maar waar ook motorvoertuigen zijn toegestaan en waar er specifieke gedragsregels gelden ten aanzien van fietsers. Fietsers mogen de volledige breedte van de rijbaan (eenrichtingsverkeer) of de helft van de rijbaan langs de rechterzijde (tweerichtingsverkeer) gebruiken. Auto’s mogen de fietsers niet inhalen en de snelheid mag nooit hoger liggen dan 30 km/u. De fietsstraat heeft een met rood asfalt bedekt wegdek.

Nieuw verschijnsel

Een fietsstraat is een betrekkelijk nieuw verschijnsel in Nederland. Een speciaal verkeersbord markeert het weggedeelte zowel aan het begin als aan het einde. In Purmerend werd de Herengracht ook al als fietsstraat ingericht.

Bomen

Voor de werkzaamheden begonnen moesten eerst de bomen vanaf de rotonde Gorslaan en de ringvaart gekapt worden. Dart deed aanvankelijk de nodige stof opwaaien. Hierover schreven we al eerder op onze website. Dat was noodzakelijk omdat de werkzaamheden de wortels zo zouden beschadigen. De bomen zouden daardoor instabiel worden waaien en met harde wind omwaaien, met mogelijk gevaarlijke situaties als gevolg. Nu de werkzaamheden aan de Purmerweg zijn afgerond zullen en er later weer bomen langs de Purmerweg worden geplant. Vanwege ontwikkelingen in de omgeving kan dit echter nog enkele jaren duren. De gemeente is aan het onderzoeken of en hoe dit proces kan worden  versnelt.

Verkeer en Vervoer artikelen