HomeNieuwsMilieuPurmerend onderzoekt de verplichte afsluiting van het gasnet

Purmerend onderzoekt de verplichte afsluiting van het gasnet

Gasvrij1
Binnenlands Bestuur bericht dat Purmerend kijkt naar de mogelijkheden om bewoners verplicht van het gasnet af te krijgen. Directe aanleiding is de pilot aardgasvrij in Overwhere. Zes huiseigenaren houden in die pilotwijk vast aan het gebruik van gas.
De zes zien de noodzaak om de woning af te koppelen van het gasnet nog niet. De vervanging van het gasnet aldaar kost nu bijna € 300.000. Op basis van de Gaswet kan de huiseigenaar zijn aansluiting op het gasnet behouden. In het artikel in Binnenlands Bestuur wordt benadrukt dat de pilot in Overwhere Zuid juist de vrijwilligheid om van het gas af te gaan steeds het uitgangspunt is geweest.
Het gasrecht wordt naar verwachting binnenkort vervangen door een warmterecht. Die verandering brengt overigens geen verandering in de bestaande situatie in Purmerend.

Bij uitrol naar proeftuin meer gasblijvers verwacht

Bij de uitrol naar de proeftuin met ca. 1300 gebouwen wordt door de gemeente rekening gehouden met een aanzienlijk hoger aantal te handhaven gasaansluitingen. Zeker zal dit het geval zijn als de bij de pilot toegepaste ontzorging bij de omzetting door de gemeente per aansluiting en/of de financiële ondersteuning niet minstens hetzelfde niveau kent als in de pilotwijk van 95 woningen.
Purmerend bespreekt met ministerie mogelijkheden tot verplichting

Nog deze maand bespreekt Purmerend met het ministerie van Binnenlandse Zaken de mogelijkheden tot het verplicht afkoppelen van de gasafsluiting. Volgens de deskundigen die in het artikel in Binnenlands Bestuur worden geciteerd zijn zowel een wijziging van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet als de ‘hoger voorzieningenniveau’ in de Woningwet hierbij in beeld. Beide mogelijkheden worden door hen niet eenvoudig realiseerbaar genoemd

De deskundigen benadrukken bovendien dat in eerste instantie de lokale politiek hierbij aan zet is, dit gezien tegen het uitgangspunt van de vrijwillige overgang.
Lees hier het volledige artikel in Binnenlands Bestuur

foto Stadspartij

Milieu artikelen