HomeNieuwsMilieuPurmerend neemt zwerfvuilestafette van Zaandam over

Purmerend neemt zwerfvuilestafette van Zaandam over

goudengrijpera
Zaterdag 28 maart kreeg wethouder Mario Hegger de Gouden Grijper overhandigd van de Zaanse wethouder Leny Vissers-Koopman. De gemeente Purmerend neemt daarmee het stokje van de zwerfvuilestafette over van gemeente Zaanstad, met de opdracht om na verloop van tijd het stokje weer door te geven aan een andere gemeente.

De zwerfvuilestafette is een initiatief van inwoners waarbij in buurten zwerfvuilraapacties worden gehouden. Na de overhandiging gaan buurtbewoners zwerfvuil rapen.

Ontstaan zwerfvuilestafette

In Zaandam zijn al langer verschillende bewonersgroepen actief om regelmatig zwerfvuil te rapen. Sinds vorig jaar komen ze regelmatig bij elkaar om de krachten te bundelen. Zo is de zwerfvuilestafette ontstaan. Het idee is dat er in de hele stad groepjes ontstaan die – van buurt tot buurt – regelmatig een uurtje zwerfvuil willen opruimen. Ook in Purmerend zijn al langere tijd acties gaande.

Dirk Groot krijgt gouden grijper doorgegeven

Zo gaat Dirk Groot regelmatig de straat op om zwerfafval te rapen. Steeds meer Purmerenders doen met hem mee aan opruimacties. Dirk ontvangt zaterdag op zijn beurt de gouden grijper uit handen van de Purmerendse wethouder. Mario Hegger: ‘We ondersteunen dit initiatief van harte. Niet alleen omdat het de stad schoon houdt, maar ook omdat we hopen dat de estafette bij gaat dragen aan meer samenhang in de wijk. We moeten het samen doen.’

Waterlander van het Jaar

Dirk Groot is als ‘zwerfinator’ zelfs verkozen tot Waterlander van het Jaar 2014. ‘Ik zie zwerfvuil als het gebroken ruitje van de duurzaamheid. Wordt een gebroken ruitje niet gemaakt, dan vervalt snel het hele gebouw en daarna de buurt. Als we toestaan dat onze omgeving als vuilnisbak wordt gebruikt, hoe kunnen we dan de echte grote problemen en uitdagingen op dit gebied aan?’ Dirk geeft zelf grijpers uit van Stichting Vrijwillige Zwerfafval Opruimers en van gemeente Purmerend. Steeds meer Purmerenders halen een grijper bij hem om zelf te rapen of mee te doen aan opruimacties. 
goudengrijperb

Milieu artikelen