HomeNieuwsRuimtelijke OrdeningPurmerend kiest massaal voor ontwerp B Koemarkt

Purmerend kiest massaal voor ontwerp B Koemarkt

koemarkt (mei 2007).jpgPurmerenders hebben massaal gereageerd op de oproep om te stemmen over de herinrichting van de Koemarkt, volgens veel inwoners de huiskamer van de stad. Liefst 28.863 mensen van 14 jaar en ouder lieten van zich horen. Met een opkomstpercentage van 44% wordt de volksraadpleging als zeer geslaagd beschouwd. Met een ruime voorsprong krijgt Ontwerp B de meeste stemmen.

Ontwerp B kan rekenen op 13.692 stemmen (47%). Ontwerp C geniet de voorkeur van 8.439 kiezers (29%) en ontwerp A krijgt 6.666 stemmen (23%). Het winnende ontwerp is gemaakt door de bedrijvencombinatie Sturm/Van der Veekens en MTD Landschapsarchitecten. Het ontwerp benadrukt de Koemarkt als een belangrijk horecaplein. Op het plein is ruimte voor de weekmarkt, evenementen en horeca. Dankzij het behoud van een aantal karakteristieke en historische elementen krijgt de identiteit van de oude veemarkt een nieuwe betekenis. De kunst verwijst op een eigen wijze naar de eeuwenoude veehandel op het plein.

Betrokken

Omdat de kiesdrempel van 20% ruim is gehaald heeft het college van burgemeester en wethouders direct het besluit genomen de uitslag van de meningspeiling over te nemen. Wethouder Hans Krieger is heel blij: "De opkomst is overweldigend. Het toont aan dat duizenden bewoners van Purmerend zich betrokken voelen bij de ontwikkelingen in onze stad." De wethouder maakte vrijdagavond tijdens een muziekfestival op de Koemarkt het winnende ontwerp bekend. Ook maakte hij een deelnemende Purmerender blij met een ludieke sKOEter voorzien van koeienprint.

Ook de Stadspartij is blij met de hoge opkomst. "We zijn blij dat de Purmerenders een mening hebben over één van de belangrijkste openbare gebieden in Purmerend. Wat ons betreft is een meningspeiling over dit soort onderwerpen voor herhaling vatbaar". De keuze die de selectiecommissie, bestaande uit het college van burgemeester en wethouders en een delegatie van de raad, hadden hun keuze al gemaakt in het voorjaar. Deze keuze zou uitgevoerd worden als de drempel van 20% opkomst niet gehaald zou worden. Nu de opkomst boven alle verwachtingen lag, is de keuze, die bij de notaris in de kluis lag, vernietigd. Het is niet bekend wat de selectiecommissie gestemd zou hebben.

In de week van 1 tot en met 7 september konden ruim 65.000 Purmerenders stemmen over de toekomst van de Koemarkt. Ook jongeren vanaf 14 jaar mochten meestemmen. Via internet en post kwamen duizenden reacties binnen. Het onderzoek is uitgevoerd door TNS NIPO uit Amsterdam. De herinrichtring van het plein begint nog dit jaar, op 1 januari 2010 kunnen alle Purmerenders genieten van hún nieuwe plein.

Bron: Gemeente Purmerend

Ruimtelijke Ordening artikelen