HomeNieuwsMilieuPurmerend genomineerd voor 'Gouden Zwaluw'

Purmerend genomineerd voor ‘Gouden Zwaluw’

Gouden2017Zwaluw
Rond bedrijventerrein Baanstee Noord ligt een natuurzone, waar verschillende dieren inmiddels hun weg goed weten te vinden. Het leverde de gemeente zelfs een nominatie op voor ‘de Gouden Zwaluw’, een prijs van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap aan mensen of instanties die zich inzetten voor de natuur. 
Inmiddels wordt er druk gebouwd op Baanstee Noord, maar rond het bedrijventerrein is een natuurzone aangelegd. Deze loopt vanaf de N244 langs de Purmerringvaart, eigenlijk ten westen en noorden van het bedrijventerrein. Maar wat is een natuurzone en wat gebeurt daar? We vragen het Michel Geijssens van de gemeente.
Waarom een natuurzone?
“Deze is ontstaan als compensatie voor de aanleg van Baanstee Noord. Daar waren we enerzijds toe verplicht, anderzijds hebben we allerlei zaken zelf toegevoegd.”
Vertel.
“Tja, waar begin ik? Er zijn schelpeneilandjes voor visdiefjes (vogelsoort) aangelegd om te kunnen broeden. Voor huiszwaluwen hebben we huiszwaluwtillen neergezet (palen met een dak), waar ze nesten kunnen maken. Pas nog zijn er kerkuiltillen geplaatst en wilde bijen leggen hun eitjes in het ‘insectenhotel’. Verder is er speciale behuizing voor muizen, zodat uilen voldoende voedsel kunnen vinden, zijn er speciale poelen aangelegd voor rugstreeppadden en andere amfibieën en is het omliggende gebied ingezaaid met een bloemrijk mengsel. Voor steenuilen zijn knotwilgen geplant.”

Veel leven dus.
“Zeker, alhoewel dat per jaar kan verschillen. Er schijnt nu een vos te lopen, dus dat heeft ook invloed.”

Er was ook nog iets voor vleermuizen en zwaluwen?
“Klopt. Ter hoogte van de Edammerweg is een oeverzwaluwwand aangelegd. Hierin kunnen 120 paar oeverzwaluwen hun nest bouwen. Achter deze wand is ook een kelder aangelegd waar vleermuizen in kunnen overwinteren.”

Is dat leuk om te bezoeken?
“De natuurzone is in principe niet te betreden, maar de oeverzwaluwwand is goed te zien vanaf het nieuwe fietspad vanuit het Purmerbos ten oosten van het terrein. We hebben hier ook een bankje geplaatst. Neem je verrekijker mee en dan zie je in het voorjaar de zwaluwen af en aan vliegen om hun jongen te voeden.”

  • Redactie Stadspartij: de uitreiking van de Gouden Zwaluw vindt vandaag plaats.

Milieu artikelen