HomeNieuwsMilieuPurmerend gaat voor duurzame oeverbescherming

Purmerend gaat voor duurzame oeverbescherming

oeverbescherming1
De gemeente Purmerend vervangt de oude, hardhouten oeverbescherming langs het Molen- en Whereplantsoen door een duurzame uitvoering. De nieuwe damwanden zijn gemaakt van gerecycled pvc-materiaal. Purmerend loopt al voorop met duurzaam inkopen en aanbesteden en zet dat beleid hiermee voort.

Duurzame toekomst

De 400 meter lange oeverbescherming langs het Molen- en Whereplantsoen stamt uit 1976 en is toe aan vervanging. Het ingeplande onderhoud is de kans om de nieuwe oeverbescherming duurzamer, lichter en daarmee goedkoper te maken.

Nieuwe techniek

De constructie van pcv-damwanden is nieuw voor de gemeente. Stalen buizen gaan de grond in tot aan de eerste zandlaag. Deze palen zijn bevestigd in de koker van een geplaatste damwand. Tot vier meter diep houden de damwanden het zand tegen. Het materiaal is lastiger te plaatsen dan hardhout omdat het flexibeler is. Daarentegen gaat de constructie wel veel langer mee.

oeverbescherming2Belangrijk voor de pleziervaart

Het onderhoud aan de oeverbescherming is ook belangrijk omdat het een populaire aanlegplaats is voor de pleziervaart. Aannemer Oosterhof Holman is al vanaf november bezig met de werkzaamheden, zodat de pleziervaart vanaf half april weer volop gebruik kan maken van de oever.

Milieu artikelen