HomeNieuwsWelzijnPurmerend Diervriendelijkste gemeente van Nederland?

Purmerend Diervriendelijkste gemeente van Nederland?

Betsie
foto Stadspartij

Dierenlot reikt sinds 2018 een prijs uit voor de meest diervriendelijke gemeente. Dit jaar is de gemeente Purmerend een van de kanshebbers op deze prijs, samen met de gemeente Diemen en Zwolle.

Op zaterdag 19 december 2020 wordt om 13.00 uur – vanwege het coronavirus in beperkt gezelschap – de winnaar bekend gemaakt. De bekendmaking is live te volgen via het YouTubekanaal van Dierenlot.

Nieuwe dierenwelzijnsnota

De nominatie valt samen met een aantal maatregelen die de gemeente Purmerend in 2020 nam om het welzijn van dieren en de biodiversiteit te verbeteren. In januari 2020 heeft de Raad van Purmerend de nieuwe Dierenwelzijnsnota aangenomen. “De vorige nota was 7 jaar geleden vastgesteld,” aldus wethouder Dierenwelzijn Paul van Meekeren, “en sindsdien is de manier waarop we tegen dierenwelzijn aankijken, veranderd. De gemeente Purmerend neemt haar zorgtaak serieus. Met deze nota kunnen we het welzijn van dieren, in huis en de natuur, garanderen.”

Focus op educatie, preventie en biodiversiteit

In de nota ligt de focus vooral op voorlichting, educatie en preventie. “We streven ernaar het bewustzijn rondom flora en fauna onder kinderen en volwassenen te vergroten”, vervolgt wethouder Van Meekeren. ”We willen als gemeente niet alleen inzetten op meer groen maar ook op meer biodiversiteit. Daarom richten wij ons op meer inheemse beplanting, dood hout en geen 100% onkruidbestrijding. Het stimuleren van het vergroenen van tuinen blijft een aandachtpunt en met ontwikkelaars maken we afspraken over natuurinclusief bouwen.”

Klankbordgroep Dierenwelzijn

Eind 2018 is een Klankbord Dierenwelzijn in het leven geroepen. In deze adviesraad zitten partijen als de Dierenbescherming, dierenartsen, dierenpolitie, dierenambulance, dierenasiel, vogelopvang, handhaving Purmerend, beleidsmedewerkers en recentelijk toegevoegd de NVWA. Het doel van deze klankbordgroep is om onderling met elkaar in contact te komen en samen te werken, wat moet leiden tot adviezen aan het college op het gebied van dierenwelzijn.

Over de verkiezing

De verkiezing van de Diervriendelijke gemeente van het jaar is door Stichting Dierenlot in het leven geroepen. Het doel is om een positieve impuls te geven en juist gemeenten die het goed doen in het zonnetje te zetten. Met de verkiezing van de Diervriendelijke gemeente heeft DierenLot een trend gezet in meer aandacht voor dierenwelzijn. In 2018 werd Leeuwarden gekroond als eerste diervriendelijke gemeente en in 2019 was Amsterdam de opvolger.

Welzijn artikelen