HomeNieuwsMilieuProefproject gescheiden inzameling gft en etensresten bij hoogbouw van start

Proefproject gescheiden inzameling gft en etensresten bij hoogbouw van start

OostervenneEA
In de notitie Toekomstbestendig afvalbeheer Purmerend is één van de voorgestelde maatregelen een proefproject te starten bij hoogbouw. Onderwerp van onderzoeken is op welke manier dit afval gemakkelijk door bewoners apart weggegooid kan worden.
Het project werd vertraagd vanwege logistiek problemen met de hulpmiddelen. In een bericht aan de gemeenteraad geeft wethouder Van Meekeren aan dat binnenkort kan worden gestart.
Oostervenne en Westervenne als proefplekken
De start van het project werd helaas geplaagd door vertraging vanwege leveranties van de benodigde bakjes, zakjes en verzamelcontainers. Het heeft dus even geduurd, maar de pilot gescheiden inzameling gft en etensresten bij hoogbouw gaat nu dan echt van start.
De zes complexen aan de Oostervenne en Westervenne zijn aangewezen als onderzoek gebied. In deze complexen zijn door de afvalcoaches van HVC alle bewoners ingelicht over de pilot en is hun gevraagd om mee te doen. In twee bewonersbijeenkomsten konden bewoners zich aanmelden en een keuze maken uit een aantal afvalbakjes voor in huis.
Start eind oktober
Eind oktober worden de verzamelcontainers bij de zes wooncomplexen in gebruik genomen. De bewoners die zich hebben aangemeld ontvangen dan uit de handen van de afvalcoaches hun afvalpas en het gekozen afvalbakje met biologisch afbreekbare afvalzakjes. De verzamelcontainers zijn vanaf dat moment te openen met de afvalpas.
Alle bewoners die zich niet aangemeld hebben ontvangen een brief, met een toelichting en de uitnodiging om zich alsnog aan te melden deel te nemen.
De inzamelresultaten voor een periode van 8 maanden worden verzameld en geanalyseerd, zodat er twee seizoenen in de meting worden meenemen. Daarna volgt in juli de evaluatie, waarin ook de ervaringen van de bewoners meegenomen worden.

foto Stadspartij

Milieu artikelen