HomeNieuwsMilieuProef inzamelen oude apparaten bij brievenbussen

Proef inzamelen oude apparaten bij brievenbussen

oudeapparaten
Inwoners van Leeuwarden kunnen sinds maandag hun afgedankte apparaten kwijt bij de brievenbus. Dat heeft de gemeente laten weten. Het gaat om een proef die mensen bewuster moet maken van het belang van recyclen.

Inleverbakken onder brievenbussen
Inwoners kunnen hun oude mobiele telefoons, föhns, mp3-spelers en elektrisch speelgoed voortaan kwijt in inleverbakken die onder de brievenbussen van PostNL hangen. In Nederland belandt jaarlijks 35 miljoen kilo aan afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen in de vuilnisbak. Dat is ongeveer 2 kilo per persoon, aldus de gemeente. Via de speciale bakken wil Leeuwarden de hoeveelheid elektronisch afval (e-waste) die tussen het restafval verdwijnt, halveren.

Directe omgeving
Uit een onderzoek van TNS Nipo bleek onlangs dat mensen eerder geneigd zijn om kleine elektrische apparaten in te leveren, als dat in de directe omgeving van hun woning kan. PostNL stelt de locaties onder de brievenbussen beschikbaar en leegt de inleverbakken.

Niet aangepast
,,In elke inleverbak hangt een zak. Onze chauffeurs gaan, naast de post, ook de zakken met oude apparaten ophalen. Dat gebeurt twee keer per week: op dinsdag en donderdag”, aldus een woordvoerster van PostNL. Aan het aantal dagen waarop de brievenbus wordt geleegd, verandert volgens haar niets. De busjes hoeven niet te worden aangepast.

De proef van een jaar is een initiatief van de stichting Wecycle in samenwerking met de gemeente Leeuwarden, PostNL en recyclebedrijven.

Milieu artikelen