HomeNieuwsWelzijnPrikkelbare kermisuren ook in oktober

Prikkelbare kermisuren ook in oktober


Wethouder Mario Hegger zegde in de commissie Maatschappelijk van oktober toegezegd dat in het vervolg bij de Nazomerkermis prikkelarme uren zullen worden aangeboden.

Voor veel mensen zorgt kermis voor veel plezier, maar helaas is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Denk aan bijvoorbeeld mensen met autisme, epilepsie of ADHD. Zij mijden vaak de kermis juist vanwege de geluiden en lichteffecten.

Op een prikkelbare kermis zijn er zo min mogelijk rook en licht(flitsen) te zien en de muziek is gedempt (minder dan 35 decibel). De bezoekers krijgen ruim de tijd om in en uit de attractie te stappen en worden de draaisnelheden indien mogelijk aangepast. De kermisexploitanten zetten zich volop in om iedereen een mooie kermis te bezorgen.

De prikkelarme kermis is niet alleen voor mensen met een beperking. Iedereen is welkom. Dus ook mensen zonder beperking, die graag “lekker rustig” een rondje kermis doen.

Tijdens deze prikkelarme kermis gelden de reguliere ritprijzen.

Twee kermissen

De gemeente Purmerend organiseert 2 kermissen per jaar. In mei de Voorjaarskermis gedurende 10 dagen en in oktober de Nazomerkermis gedurende 5 dagen. Gedurende de Voorjaarskermis wordt al enkele jaren een aantal uren Prikkelarme kermis georganiseerd. In deze uren draaien de attracties langzamer en wordt geluid en verlichting tot een minimum beperkt om zodoende zo min mogelijk prikkels te verkrijgen. Zo is de kermis toegankelijk voor iedereen.

Prikkelarme nazomerkermis en daarna

De organisatie van de beide kermissen in Purmerend, heeft voor de Nazomerkermis van 18 t/m 22 oktober a.s. gehoor gegeven aan het verzoek. Op donderdag 19 oktober zal er een Prikkelarme kermismiddag worden georganiseerd, gedurende enkele uren. Vanaf aankomende kermiseditie is het de bedoeling dat deze Prikkelarme kermismiddag een jaarlijks terugkerende traditie gaat zijn.

Wat een prikkelarme kermis precies inhoudt kunt u zien op een YouTube filmpje over de kermis van Den Helder. De muziek stond zachter, lichteffecten waren uit. Zie hier het filmpje

Welzijn artikelen