HomeNieuwsMilieuPrijs zonnepanelen daalt verder

Prijs zonnepanelen daalt verder


Zonnepanelen kosten steeds minder. Uit een prijsinventarisatie van Milieu Centraal blijkt dat het bedrag dat je neerlegt voor zonnepanelen in de afgelopen vijf jaar met bijna een kwart daalde.

De prijsdaling is minder spectaculair dan de voorgaande vijf jaar. Tussen 2006 en 2011 halveerden de prijzen namelijk. Een set van tien panelen kost op dit moment 4.600 euro, terwijl je voor een vergelijkbaar systeem in 2011 nog 5.900 euro betaalde. Milieu Centraal rekent de prijzen inclusief installatie en omvormer.

Aantal huishoudens met panelen stijgt spectaculair

Dat zonnepanelen het straatbeeld veroveren, is mede te danken aan deze flinke prijsdaling. Eind 2015 hadden ruim 400.000 huizen zonnepanelen. Daarmee heeft 6 procent van de Nederlandse huishoudens nu zonnepanelen op het dak en dat is vier keer zoveel als het aantal huizen met zonnepanelen in 2010. Dit rekent Milieu Centraal uit op basis van het geïnstalleerde vermogen aan zonnestroom in combinatie met een inschatting over het vermogen per paneel en het gemiddeld aantal zonnepanelen dat mensen hebben.

Ook bij bedrijven

Uit gegevens van het CBS blijkt dat eind vorig jaar 1,5 GW aan vermogen van zonnepanelen in Nederland stond. Dat levert jaarlijks ongeveer 1.100 miljoen kWh aan zonnestroom op. Twee derde daarvan is geïnstalleerd op woonhuizen, de rest ligt op daken van bedrijven of boeren en in grootschalige zonneweiden.

Rendement op zonnepanelen

De jaarlijkse opbrengst van 10 zonnepanelen is ruim 2.200 kWh elektriciteit, een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar 3.300 kWh. Bij de huidige stroomprijs levert dat 450 euro op. Investeren in zonnepanelen op je dak is dus beter dan je geld op de bank laten staan: het rendement van een investering in zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 5 procent op een spaarrekening.

Wil je meer weten over zonnepanelen?

Vind uitgebreide informatie voor als je zonnepanelen wilt kopen en reken uit of zonnepanelen interessant zijn voor jouw situatie.

Milieu artikelen