HomeNieuwsMilieuPlastic in Purmerend gaat niet de verbrandingsoven in

Plastic in Purmerend gaat niet de verbrandingsoven in

Plasticcontainer
De NOS bracht kortgeleden het bericht dat afvalverwerkingsbedrijven grijze vuilniszakken met door inwoners keurig gescheiden plastic zó de verbrandingsoven in kieperen.

Dat leverde logischerwijs veel vragen en verontwaardigde reacties op. Ook in Purmerend. Maar hoe zit het nou echt? We vragen het aan Ellen Hermens van de gemeente

Hoe reageer je op het item van de NOS?
“Ik snap dat het verwarring bij mensen geeft. Boosheid zelfs. De NOS kaart een terecht probleem aan, maar is niet volledig in haar berichtgeving, die sowieso voor Purmerend niet opgaat.”
Waar zijn Purmerenders nu boos over?
“Kort samengevat werd in het NOS-item gesteld dat afvalverwerkingsbedrijven grijze vuilniszakken met plastic standaard in de verbrandingsoven gooien. Dit omdat van buiten niet te zien is of er huisvuil of gescheiden plastic in zit. Veel plastic in grijze, ondoorzichtige zakken zou daardoor dus onnodig verbrand worden. Veel Purmerenders leveren hun plastic afval in deze grijze vuilniszakken aan en denken nu wellicht dat hun plastic niet gerecycled wordt.”
Dat klopt dus niet?
“Hoe het allemaal in andere gemeenten gaat, daar ga ik niet over, maar in Purmerend zamelen we plastic in met verzamelcontainers. Hier kun je élke soort afvalzak voor gebruiken. Ons plastic gaat naar Rotterdam, waar het voor de verwerker geen enkel probleem is als de zakken ondoorzichtig zijn. Ons plastic wordt gewoon gerecycled en belandt niet in de vuilverbranding.”
Waar heeft de NOS het dan over?
“In veel gemeenten is het gebruik van doorzichtige zakken voor de plasticinzameling inderdaad noodzakelijk. Dat geldt in twee gevallen. In de eerste plaats wanneer een gemeente plastic afval aan huis ophaalt. Om te zorgen dat de ophaaldienst van buitenaf kan zien dat er inderdaad plastic afval aangeboden wordt, worden doorzichtige zakken van plastic heroes gebruikt. Daarnaast maakt niet elke gemeente gebruik van dezelfde afvalverwerker. Sommige afvalverwerkers doen een visuele controle van al het binnengekomen plastic afval. Als de controleurs van buitenaf niet kunnen zien wat er in de zakken zit, halen ze deze eruit. Hier is het gebruik van de doorzichtige zak dus wel noodzakelijk en mag de grijze vuilniszak niet gebruikt worden. In Purmerend doen we dat dus anders.”

Milieu artikelen