HomeNieuwsWelzijnPlaatsing historische waterpomp op Kaasmark

Plaatsing historische waterpomp op Kaasmark

Initiatief Vereniging Historisch Purmerend (VHP) gerealiseerd

Mogelijke locatie impressie
afbeelding raadsstuk


Wethouder Pascal Verkroost laat weten dat hij voornemens is om begin 2024 een historische waterpomp op de Kaasmarkt in Purmerend te plaatsen.

In 2019 deed voormalig wethouder Eveline Tijmstra, een oproep aan inwoners om met ideeën te komen om historische elementen te behouden of terug te plaatsen in de stad. Dit bracht Vereniging Historisch Purmerend (VHP) op het idee om de waterpomp, die van circa 1630 tot 1940 op de Kaasmarkt heeft gestaan, weer terug te brengen in het straatbeeld.

Dit initiatief is door de gemeente positief ontvangen en opgenomen in het programma binnenstad. Enerzijds omdat een historische waterpomp onze binnenstad visueel aantrekkelijker maakt en anderzijds om het drinken van (kraan)water te stimuleren wat bijdraagt aan de gezondheid van de inwoners van Purmerend. Het drinken van kraanwater is immers gezond en milieuvriendelijk.

De gemeente heeft de afgelopen periode, binnen het programma binnenstad, samen met het VHP bekeken op welke wijze wij de historische waterpomp weer terug kunnen brengen in het straatbeeld. Zo zijn er (ontwerp)tekeningen gemaakt, is de globale locatie bepaald en is er een watermeterput aangelegd op de Kaasmarkt. Om alle belanghebbenden te betrekken bij de locatiekeuze is de waterpomp geïntegreerd in de ontwerpen voor de vergroening van de binnenstad.  Zie de impressie van de waterpomp en de mogelijke locatie.

Ook bij de financiering van de waterpomp trekken gemeente en de VHP samen op. Zo stelt de VHP maar liefst een bedrag van €20.000 beschikbaar voor de realisatie van de waterpomp en heeft ook het VSB Fonds Beemster een bedrag van €5.000 toegezegd. Dankzij deze giften is het mogelijk geworden om de historische waterpomp terug te laten komen in ons straatbeeld. Verwacht wordt dat in het voorjaar van 2024 de waterpomp feestelijk in gebruik genomen kan worden.

Welzijn artikelen