HomeNieuwsWelzijnPartijen Purmerend steunen verbod wilde dieren circus

Partijen Purmerend steunen verbod wilde dieren circus

 

Enkele politieke partijen hebben hun steun uitgesproken voor een verbod op circussen met wilde dieren in Purmerend. Het Purmerends Nieuwsblad vroeg de Purmerendse partijen in de gemeenteraad in december 2012 of circussen met olifanten, leeuwen en tijgers nog toegelaten moeten worden.

De Stadspartij vindt dat wilde dieren niet thuishoren in circussen die Purmerend bezoeken. Dieren in reizende circussen hebben niet de vrijheid die zij in een dierenpark of in het wild hebben en soms worden de dieren onder erbarmelijke omstandigheden gehouden.

Landelijke wetgeving laat op zich wachten

Naast de Stadspartij vinden ook PvdA, D66, GroenLinks en SP dat wilde dieren als leeuwen, tijgers en olifanten niet thuishoren in circussen. Andere partijen vinden dat circussen met wilde dieren wel moeten kunnen blijven bestaan. Het kabinet Rutte-Asscher heeft in het regeerakkoord opgenomen dat in de toekomst een landelijk verbod op wilde dieren in circussen komt, maar dit kan nog wel enige jaren op zich laten wachten. Daarom wil de Stadspartij nu al een verbod voor Purmerend instellen.

Het CDA geeft aan niet principieel tegen wilde dieren in circussen te zijn. Trots op Nederland vindt zelfs dat wilde dieren bij de circusbeleving horen. Leefbaar Purmerend reageert verdeeld op de stelling of circussen met wilde dieren verboden moeten worden. Ouderenpartij AOV en de VVD willen liever wachten tot er een landelijk verbod komt.

 

ZIE OOK:

Welzijn artikelen