HomeNieuwsVerkeer en VervoerParkeergeld voor Purmerend positief, 136 gemeenten niet kostendekkend

Parkeergeld voor Purmerend positief, 136 gemeenten niet kostendekkend

parkeerdruk
Het betaald parkeren is in de ogen van menig autobezitter een makkelijke inkomstenbron voor gemeenten. Maar dat is lang niet altijd zo bij alle gemeenten, dat blijkt uit een overzicht van CROW-KpVV waarover de Telegraaf onlangs berichtte.

Geen melkkoe
Hoe stedelijker een gemeente, hoe hoger de parkeerbaten. Dat voorspelbare verband valt op te maken uit een overzicht van CROW-KpVV van de ‘baten parkeerbelasting’ per gemeente (gebaseerd op CBS-cijfers). De meest verstedelijkte gemeenten hebben gemiddeld 66,50 euro aan inkomsten, terwijl de niet-stedelijke gemeenten gemiddeld slechts 3,50 euro binnenhalen. Lijstaanvoerder is Amsterdam met (begrote) baten van 266 euro per inwoner. Maar de kosten zijn vaak aanzienlijk en er echt aan verdienen lukt veel gemeenten niet. Volgens het overzicht zijn er 136 gemeenten waar het parkeren een verliespost is. De kosten van infrastructuur en handhaving vallen er hoger uit dan de inkomsten.

Publiekstrekkers winnen
Het zijn vooral de publiekstrekkers die erin slagen goed te verdienen op het parkeren. Valkenburg aan de Geul voert de lijst aan met 77,90 euro positief parkeersaldo per inwoner, Zandvoort (74,70 euro), Noordwijk (61,00 euro), Bergen (60,90 euro), Sluis (40,90 euro), Amsterdam (40,00 euro) en Muiden (39,40 euro), Hoogeveen (34,40 euro), Waalwijk (32,40 euro) en Goes (31,60 euro) vormen de rest van de top-tien. Onderaan de lijst staan Papendrecht (-24,70 euro), Almere (-15,40 euro) en Nieuwegein (-12,00 euro). Het feit dat Hoogeveen en Waalwijk in de top-tien staan, vindt CROW niet direct verklaarbaar. Dat stedelijke gemeenten als Papendrecht, Almere en Nieuwegein laag scoren, is mogelijk te wijten aan een hoger aantal – kostbare – parkeergarages.

Purmerend positief saldo
Zijn voor veel Nederlandse gemeenten de opbrengsten uit parkeergelden niet kostendekkend. Voor de gemeente Purmerend geldt dit echter niet.
De opbrengst per inwoner is € 33,70 ( ca. € 2,7 miljoen totaal) . Na aftrek van kosten resteert € 14,70 per inwoner ( ca. 1,2 miljoen).
De cijfers zullen na 2014 iets minder positief worden aangezien het parkeren op zondagen gratis is geworden.

Grote investeringen
‘Wij zijn er al langer van overtuigd dat er van die roep dat parkeren een melkkoe is niet zoveel klopt’, zegt een woordvoerster van CROW. ‘Als je eens wist wat een gemeente moet investeren om een parkeergarage neer te zetten of parkeervakken aan te leggen. Op de balans voor het parkeren zie je die kosten meestel niet eens terug.’

Verkeer en Vervoer artikelen