HomeNieuwsColumn"Paardepoep" in de raadszaal

“Paardepoep” in de raadszaal

tv-camera.jpg
Donderdagavond ook gekeken naar het raadsforum op de lokale TV? Ja dit keer ging het echt redelijk. Mag ook wel voor die slordige drie ton aan verbouwingskosten. Goed te merken dat opper bouw toezichthouder -burgemeester Verbeek- er weer is. Wat die anderen er van die verbouwing van de raadszaal in zijn afwezigheid van terecht hebben gebracht is echt schokkend. Tijdens zijn afwezigheid in Eindhoven en Guatemala is de verbouwing opgestart en voltooid. Dat hebben we als argeloze TV kijker geweten. Geen geluid, geen beeld, beiden niet. Camera’s die alles lieten zien behalve de sprekers, met of zonder geluid. Bedenk een combinatie in geluid en beeld en het was te ervaren. Ook de steeds naar een niet meer werkend knopje zoekende raadsleden, is een grappige folklore aan het worden.

Uiteindelijk blijkt nu de software stuk. Engelse makelij zegt het bericht erover, dus dat was te verwachten. Hoewel? Na de open brug als smoes voor te laat komen is een niet functioneerde ICT een goede tweede om je te verontschuldigen voor eigen tekortschieten. De boel functioneert nu in een noodversie met twee camera’s en handbediening, maar dat mag de pret niet drukken. De doe het zelf hand van onze burgemeester is duidelijk in de gekozen oplossing te herkennen. ‘Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zo’n beetje gaan’, is denk ik zijn credo. De raadsleden zaten wat opeengehoopt, dus knus bij elkaar anders konden ze niet op de camera’s. Duidelijk hoorbaar waren ze ook, verstaanbaar is wat anders.

Toen ik hoorde en zag dat de SP en PvdA, als de vertegenwoordigers van voormalige traditionele armoede partijen, tegen een voorstel van de Stadspartij waren om mensen direct te redden van het afsnijden van gas, water en licht, haakte ik af. Pure kinnesinne natuurlijk, omdat het niet hun voorstel is kwam in mij op. ‘Wat een salon socialisten’ hoorde ik ook mijn revolutionaire buurman in gedachten brommen.

Na wat indutten schrok ik wakker. De discussie over paarden op de openbare weg en in de gemeentelijke groenvoorzieningen was net aangevangen. Mario Hegger van de Stadspartij merkte op dat het meer dieren zou moeten betreffen dan paarden. Ezels, geiten, schapen, pony’s, alles is inmiddels ook een huisdier in de stedelijke bebouwing en moet uitgelaten worden en moet ergens grazen. “Hoefdieren voorzitter, daar gaat het om”, betoogde Mario.

henk heida.jpg“Evenhoevigen of onevenhoevigen”, vroeg de altijd aandacht zoekende Henk Heida (foto). Heida is nu even woordvoerder van de Leefbaren, vroeger van zichzelf en daarvoor weer van de VVD en binnenkort weer voor zichzelf schat ik zo maar in, maar dat is een ander verhaal. En nu Heida zich toch als de lokale boer Koekoek van de Purmerendse politiek ontplooide, haalde hij meteen door over de paardepoep. Ernstig foute benaming betoogde hij, het betreft paardemest. “Wat zuiverders is er niet”, liet hij er likkebaardend op volgen.

En nu Henk losbarste over wat zuiver is en wat niet, was er geen houden meer aan. Hij startte in dit verband een semi religieus debat over de heiligheid van Sinterklaas. Die is wat hem betreft heilig dus zijn paard ook. Het beboeten eertijds van Sinterklaas omdat zijn paard op de straat mestte, stond wat hem betreft gelijk aan heiligschennis. De eeuwengeleden in Turkije geboren Sinterklaas mag zich in zijn imponerende allochtone gestalte duidelijk tot één van de favorieten in Nederland rekenen. Dat bleek wel uit de levendige discussie die er volgde. Zijn allochtone zwarte knechtjes ook, maar over die ventjes ging het nu niet.

paardenmest.jpgIk begreep dat de wethouder, Mona Keijzer, het raadsvoorstel gaat aanpassen. Het paard van Sinterklaas  zal als één van de uitzonderingen met ontheffing van een verbod tot poepen op de openbare weg erin worden opgenomen. Als ik het allemaal niet goed heb gehoord of begrepen, dan komt dat toch echt door de gebrekkige beeld- en geluidsinstallatie in  de raadszaal.

Column artikelen