HomeNieuwsMilieuOud&Nieuw: Vuurwerk alleen tussen 18u en 02u afsteken

Oud&Nieuw: Vuurwerk alleen tussen 18u en 02u afsteken

vuurwerk
Vanaf dit jaar mogen particulieren hun vuurwerk alleen afsteken tussen 18:00 uur ’s avonds Oudjaardag (31 december) en 02:00 uur in de ochtend op Nieuwjaarsdag. De verkoop van – legaal – vuurwerk mag op drie dagen plaatsvinden: 29, 30 en 31 december.

Samen met  gemeenten en andere betrokkenen (OM, de Inspectie Leefomgeving en Transport, politie en douane) heeft het kabinet eerder dit jaar maatregelen ontwikkeld om de overlast en onveiligheid door vuurwerk te verminderen, zodat voor meer mensen de jaarwisseling een feest kan zijn. Zo wordt bijvoorbeeld gewerkt aan een vergunningsstelsel om de import van illegaal en zwaar vuurwerk te beperken.

Voor particulieren is komende jaarwisseling direct merkbaar dat de afsteektijden van vuurwerk worden verkort. Het kabinet heeft gekozen voor het tijdvak tussen 18.00 en 02.00 uur, omdat in de avond het aantal mensen dat per se naar buiten moet beperkt is. De meeste winkels zijn dan al gesloten. Consumenten die legaal vuurwerk willen afsteken, hebben ook nog voldoende tijd om dit te doen.

Gemeenten in heel het land zijn op dit moment bezig met het voorbereiden van de viering van Oud&Nieuw. Diverse gemeenten hebben zelf vuurwerkvrije zones aangewezen om incidenten en overlast te beperken. De handhaving hierbij wordt door gemeenten in de lokale driehoek met het OM en de politie bepaald.

Milieu artikelen