HomeNieuwsWelzijnOrsaya: “muziek is niet slechts een beroep, het is passie!”

Orsaya: “muziek is niet slechts een beroep, het is passie!”

Orsayaart
Orsaya is de artiestennaam van Orsolya Hertzinger-Snijders, getrouwd moeder van twee kinderen. Geboren in 1972 in Purmerend in een muzikaal gezin met een Nederlandse vader en een Hongaarse moeder. Haar moeder is klassiek pianiste. De hele familie is muzikaal haar moeder komt uit een bekende Hongaarse muzikanten familie.Als gediplomeerd muziekdocente geeft ze al meer dan 15 jaar les in haar eigen muziekpraktijk. Daarnaast is zij verbonden aan het Muziek College Hilversum en laat zij zich inhuren als freelancer voor projecten op verschillende muziekscholen. Orsaya geeft les en is uitvoerend musicus en ze heeft een eigen muziek bedrijf. Ze is een muzikale duizendpoot: Schrijft liedjes en neemt ze op.
Orsaya schrijft ook mini-musicals, ook voor scholen. Geeft adviezen, denkt mee en helpt jonge talentvolle mensen op weg.
Een optreden van Orsaya is dan ook een hele belevenis. Haar optreden kan klein en intiem zijn in een akoestische setting of met band maar ook groot en passievol met diverse muzikanten.
En meteen kreeg ik mijn eerste les: een musicus is iets anders dan een muzikant. Een musicus is geschoold en een muzikant heeft het zichzelf geleerd.
Armoede
Orsaya heeft een brede interesse en komt daardoor in aanraking met alle lagen van de bevolking. Hierbij valt haar op dat er veel armoede is, ook in Purmerend. De laatste jaren is dit volgens haar verergerd. Vooral mensen die zo druk zijn om hun hoofd boven water te houden dat ze alleen maar bezig zijn met overleven. En daardoor geen tijd hebben voor andere dingen. Hierdoor komen automatisch hun kinderen niet op een muziekschool of krijgen in ieder geval geen muziekles. Ze wil iets doen voor de inwoners van Purmerend, waarbij deze zich niet hoeven druk te maken over de financiële kant. Orsaya gelooft stellig in de kracht van de muziek, muziek verbindt!
Orsaya is iemand die niet stil wil blijven zitten, maar door dingen te doen ervaart hoe zij kan helpen. Door dingen aan te pakken heeft ze ook ervaren dat niet alles meteen lukt zoals zij het voor ogen had. Maar ze geeft niet op, de volgende keer probeert ze het gewoon op een andere manier.
Alles wat je doet telt, en doet ertoe dat is haar motto
Muziek verbindt
Ze brengt mensen uit alle lagen van de bevolking bij elkaar door haar muziek, immers muziek verbindt! Momenteel werkt ze daaraan voornamelijk met kinderen. Haar laatste project was met twee basisscholen uit Purmerend: Basisschool De Wheermolen en de Islamitische basisschool De Roos. Met 30 leerlingen heeft ze een aantal weken geoefend om tijdens de markt ter ere van het 50 jarig bestaan van de wijk Wheermolen een optreden te verzorgen.
Dit optreden was zeer geslaagd en de toeschouwers, kinderen en hun ouders waren zeer enthousiast.
Toekomst
Ook wil Orsaya de verbinding door muziek tussen ouderen en jongeren zoeken. Op welke manier weet ze nog niet, maar dat er weer een project aankomt is zeker.
Een project is ook muziekinstrumenten te kopen om kinderen hiermee in aanraking te laten komen. Dit idee moet natuurlijk verder uitgewerkt worden, maar ook dit zal in de toekomst zeker geburen.
Samenwerking
Orsaya is op zoek naar een partner om samen met haar deze ingeslagen weg verder uit te werken en door samen te werken nog betere resultaten te behalen. Maar dit is beslist geen voorwaarde voor haar om energie in het werk te blijven steken. Mocht er iemand belangstellend zijn om hieraan mee te werken dan mag er een mail naar info@orsaya.nl gestuurd worden.
Op de website www.orsaya.nl staat een stuk over de samenwerking tussen De Stadspartij en Orsaya.

Welzijn artikelen