HomeNieuwsVerkeer en VervoerNoord-Hollandsch kanaal 200 jaar

Noord-Hollandsch kanaal 200 jaar

NHkanaalTplHA
Verborgen in het landschap van Noord-Holland ligt een verkeersader van 80 kilometer. De aanleg hiervan, 200 jaar geleden, bracht nogal wat teweeg.

 

Ter gelegenheid van dit jubileum is er een reizende tentoonstelling ‘200 jaar Noordhollandsch Kanaal’ ontwikkeld met materiaal uit de unieke collectie Provinciale Atlas Noord-Holland. Tot en met 12 april 2020 is deze te zien aan boord van museumschip Zr.Ms.Schorpioen bij het Marinemuseum in Den Helder.

Op 15 april 1819 tekende Willem I het Koninklijk Besluit voor de aanleg van het ‘Groot Noordhollandsch Kanaal’. De vaarroute, die van Amsterdam via Purmerend en Alkmaar naar Den Helder liep, moest Amsterdam weer toegankelijk maken voor handelsschepen en de marine. Deze tentoonstelling is na het Purmerends Museum en de Bibliotheek in Alkmaar Noord nu te zien in het Marinemuseum in Den Helder. 
Platform Oneindig Noord-Holland publiceerde een verhaal over de tentoonstelling. Het verhaal gaat over de ontwerper van het kanaal: Jan Blanken. Toen waterstaatinspecteur Jan Blanken het ‘Groot Noordhollandsch Kanaal’ ontwierp, had hij al de respectabele leeftijd van 65 jaar bereikt. Dit huzarenstukje van 80 kilometer met innovaties als vlotbruggen en waaiersluizen was zijn levenswerk, maar zou ook zijn ondergang inluiden.
Oneindig Noord-Holland maakt geschiedenis toegankelijk voor iedereen. Blader door de grote collectie historische verhalen en ontdek het cultureel erfgoed van Noord-Holland.

foto Stadspartij

Verkeer en Vervoer artikelen