HomeNieuwsMilieuNoord-Holland gaat 24 uur per dag insecten tellen met cameraval

Noord-Holland gaat 24 uur per dag insecten tellen met cameraval

PNHIT
Provincie Noord-Holland is de eerste afnemer van een door Naturalis gelanceerde automatische insectenherkenning.
Deze cameravallen staan 24 uur per dag aan om in beeld te brengen hoeveel en welke insecten er in bepaalde gebieden leven. Het eerste exemplaar werd vandaag geplaatst in Engewormer in aanwezigheid van gedeputeerde Adnan Tekin (Natuur). 
Het gaat niet goed met de insectenstand. Recente publicaties in wetenschappelijk onderzoek tonen een alarmerende achteruitgang van de aantallen insecten in West- Europa en ook in Nederlandse natuurgebieden. Het onlangs uitgekomen IPBES-rapport zet het belang van biodiversiteit op scherp en uiteenlopende partijen luiden de noodklok.
Tekin: “In Noord-Holland doen we er veel aan om de daling van de biodiversiteit te stagneren en zelfs te stoppen. Wij onderzoeken zelf ook hoe het gesteld is met de biodiversiteit in onze provincie en we geven elke twee jaar een eigen biodiversiteitsmonitor uit. De term ‘meten is weten’ geldt juist bij dit onderwerp en ik verheug me erg op deze samenwerking. Ik ben dus erg benieuwd naar de eerste resultaten.”
Software
De automatische insectenherkenning kan via een cameraval 24 uur per dag voor langere tijd op één locatie het aantal aanwezige insecten tellen en meten. Daarmee is dit systeem vollediger, efficiënter en goedkoper dan menselijke tellers. Dankzij het systeem is waarnemen op meerdere plaatsen tegelijk ook mogelijk. Met behulp van de software hoeven wetenschappers de insecten niet meer te vangen, wat veel tijd bespaart.
De cameraval is ontwikkeld door onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center samen met EIS Kenniscentrum Insecten, Radboud Universiteit Nijmegen, COSMONiO Imaging BV en in samenwerking met Waarneming.nl.
IPBES-rapport
IPBES presenteerde afgelopen maandag onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat de totale biomassa van een aantal soorten insecten sterk afneemt. Dit is helaas niet alleen een academische kwestie: insecten vervullen niet alleen een belangrijke rol voor onder meer bestuiving en decompositie van organisch materiaal, maar zijn ook belangrijk voedsel voor een groot deel van onze vogels en zoogdieren. Zo vermoeden wetenschappers dat de achteruitgang van insecten een belangrijke factor is bij de achteruitgang van onze weide- en akkervogels. Dit heeft grote gevolgen voor de ecosystemen in Nederland.

foto provincie NH

Milieu artikelen