HomeNieuwsWelzijnNK Inline-skaten op de baan eind mei in Purmerend

NK Inline-skaten op de baan eind mei in Purmerend

SkateNK
Vele bekende topsporters zullen dit voorjaar te bewonderen zijn in Purmerend. Van 29 tot en met 31 mei wordt daar het NK Inline-skaten op de baan gehouden. De KNSB organiseert dit prachtige sportevenement in samenwerking met de IJs en Inline-skateclub Purmerend. Gert-Jan Mulder van de IJs en Inline-skateclub Purmerend is verheugd dat zij het NK hebben kunnen binnenhalen. ,,Dat blijft toch een bijzonderheid, zeker omdat zoiets nog nooit in Purmerend gedaan is. De gemeente is daarom ook bijzonder enthousiast en steunt ons waar mogelijk.’’ Met de NK’s inline-skaten wil ook de KNSB het plezier in de inline-sport stimuleren en vooral de toeschouwers laten zien hoe leuk deze sport is. In het kader van breedtesport wordt het NK gestimuleerd door gemeente Purmerend en sportorganisatie Spurd.

Het NK Inline-skaten op de baan betekent een primeur voor Purmerend. Nooit eerder werd er in de gemeente op het hoogste niveau om nationale titels gestreden. Purmerend is daarnaast drie dagen zeker van topsport, waarbij vele toppers de weg naar de gemeente weten te vinden. Zoals de Olympische helden Michel en Ronald Mulder, die de nodige titels verdedigen. Maar ook de wereldtoppers op de schaats Koen Verweij, Jan Blokhuijsen en Pim Schipper starten steevast in het NK op de baan. Dat betekent topsport en spektakel. Er worden diverse wedstrijdvormen afgewerkt in meerdere leeftijdscategorieën. De toegang tot het evenement is op alle dagen gratis. Mulder verwacht mooie dingen van het NK. ,,Laat het een prachtig evenement worden met heel mooie en snelle races.’’ Die hebben plaats op een nieuwe piste in Purmerend, die vorig jaar werd geopend. ,,Die piste geldt als één van de snelste banen in Nederland. Er moeten dus toptijden mogelijk zijn.’’ Verder hoopt Mulder dat het NK een extra impuls geeft aan het inline-skaten in Purmerend. Het is dus een mooi evenement om te laten zien wat deze sport te bieden heeft. De wereldtoppers op de schaats zijn mooie uithangborden, maar we hebben in Nederland natuurlijk veel meer toppers, zoals veelvoudig Europees kampioene Manon Kamminga, oud-wereldkampioen Crispijn Ariëns en natuurlijk Irene Schouten uit Noord-Holland. Laat de mensen het zelf maar komen zien.

Het organiseren van een dergelijk NK kost natuurlijk wel het nodige geld en daarvoor is men nog hard op zoek naar sponsoren. Mulder zegt daarover ,,Dit evenement is bij uitstek geschikt voor sponsoren uit Purmerend en de regio, de kosten zijn relatief laag ten opzichte van andere topsport evenementen. Dit is het moment voor bedrijven om zich met name regionaal en lokaal, maar zeer zeker ook landelijk, te promoten. Over sponsoring kunnen belangstellenden contact met mij opnemen via de website van de IJs- en Inlineskateclub Purmerend.”

Meer informatie is te vinden op de websites ijseninlineskateclub.nl en schaatsen.nl.

Het totale NK Inline-skaten beslaat drie disciplines. Naast dat op de baan zijn dat ook het NK op de weg en het NK Marathon. Het eerste wordt dit jaar eind augustus gehouden in Ommen, het laatste half juni in Achterveld. Het NK Inline-skaten op de baan kent diverse spectaculaire onderdelen. De sprints van 300, 500 en 1000 meter gaan bloedstollend snel, met minimale verschillen tussen de beste rijders. Daarnaast zijn er de puntenkoers, de zinderende afvalkoers en de aflossing, het onderdeel waarop Nederland vorig jaar in Argentinië nog wereldkampioen werd, met Michel Mulder, Mark Horsten en Luc ter Haar. Deze drie onderdelen zijn bijzonder spannend door zowel het tactisch spel als de hoge snelheden.

Welzijn artikelen