HomeNieuwsRuimtelijke OrdeningNieuwe ‘Wonen boven Winkels’ nu moeilijk realiseerbaar

Nieuwe ‘Wonen boven Winkels’ nu moeilijk realiseerbaar

wonenbovenwinkels
Hoewel de subsidie voor Wonen boven Winkel projecten is gebleven, is de situatie momenteel volgens Kees Vlaar van de Werkgroep Wonen boven Winkels niet rooskleurig. “Je moet wel projecten hebben en de banken moeten dan ook meedoen,” legt hij uit. “Momenteel houdt iedereen zich in.”

Momenteel houdt de werkgroep een inventarisatie op welke plekken in de binnenstad van Purmerend nog mogelijkheden zijn om woningen boven winkels te realiseren. Wonen boven Winkels heeft veel voordelen voor de uitstraling, reuring en veiligheid van de binnenstad.

Op de Padjedijk wordt het project Wonen boven winkels bijna opgeleverd. Op de plek waar jarenlang een gapend gat is geweest, komt de winkel van Ikke & Mama kinderkleding en ook het Griekse restaurant komt er terug. Boven deze bedrijven zijn appartementen gerealiseerd. Kees Vlaar vertelt dat het project van Frans Spijkerman op de Neckerdijk/Kanaalschans van start is gegaan. De bouwtijd van het project is volgens hem anderhalf jaar.

Het grote project van de Lindengroep in de Nieuwstraat is bijna klaar en de eerste woningen boven de winkelruimtes zijn opgeleverd. Op deze locatie is ook de eerste ondergrondse parkeergarage in Purmerend binnenkort klaar.

In de Peperstraat is een mooi project gerealiseerd in het kader van Wonen boven Winkels, maar volgens Vlaar is de winkelinvulling in deze tijd moeilijk.

Op de hoek Peperstraat/Oude Vismarkt komt in het nieuwe wonen boven winkels pand een assurantiekantoor op de Oude Vismarkt, maar een winkel voor de hoek in de Peperstraat is nog niet gevonden. Het woningbouwplan met winkelruimte in de Kerkstraat/Weerwal ligt volgens Vlaar momenteel stil.

Project Zuidersteeg
In de Zuidersteeg is Bouwbedrijf Gebr. Winkelaar bezig met een pand van eigenaar Jacques van Naarden in het kader van Wonen boven Winkels. Er komt volgens Barend Winkelaar een winkelruimte van 150 m2, met daarboven vier appartementen van 60 m2 voor de verhuur. De eerste paal is geslagen in februari en inmiddels is de eerste verdieping gelegd.

Aertikel overgenomen van BurrieMedia

Ruimtelijke Ordening artikelen