HomeNieuwsRuimtelijke OrdeningNieuwe aanlegsteigers bieden plaats aan 45 plezierjachten

Nieuwe aanlegsteigers bieden plaats aan 45 plezierjachten

aanlegsteigersGeoffrey Nijenhuis
Nog voor 1 december a.s. is ook de botenhelling bij het viaduct A7 gereed. “We gaan Purmerend steeds meer op de kaart zetten als stad voor het watertoerisme,” zegt verantwoordelijk wethouder Geoffrey Nijenhuis.

Na het opknappen en opwaarderen van de haven voor de pleziervaart aan de Where van een aantal jaren geleden, is Purmerend door de nieuwe aanlegsteigers voor het nieuwe vaarseizoen klaar om extra veel boten te ontvangen. Voorheen voeren veel recreanten voorbij en dat is een gemiste kans voor Purmerend. In 2009 kwamen 845 passanten naar Purmerend. Nadat eind 2009 sanitaire voorzieningen bij de passantenhaven aan de Where zijn geplaatst, is het aantal passanten gestegen tot ongeveer 1800 per jaar. Het aantal overnachtingen is circa 3000.

Geoffrey Nijenhuis vertelt: “Purmerend heeft het grote voordeel dat de boten tot in het stadscentrum kunnen komen. De toeristen lopen zo naar het centrum toe. Bovendien is Purmerend een mooie uitvalsbasis voor de regio, want je kunt met de boten overal komen.” De wethouder wil daarom vooral inzetten op het verder ontwikkelen van wandel, fiets en vaarroutes. Denk aan verdere ontwikkeling van het Sloepennetwerk.

Het Bureau Toerisme Laag Holland (BTLH) heeft diverse routekaarten hiervoor beschikbaar. Nijenhuis is blij met de voortzetting van de subsidie voor het BTLH en hij is ook steeds meer te spreken over de regionale samenwerking voor toename van het toerisme in de regio Waterland. De regio kan volgens hem ook profiteren van de toeristische trekpleister Amsterdam. Alles onder het motto: ‘Amsterdam bezoeken, Holland zien’

Aanlegsteigers en botenhelling
De nieuwe aanlegsteigers zijn vooral bedoeld voor dagjesmensen die even willen afmeren, maar de toeristen kunnen er ook meerdere dagen verblijven. De steigers zijn al gereed gemaakt voor elektra en watervoorziening op den duur, maar momenteel moeten de vaartoeristen gebruik maken van de voorzieningen bij De Where, die door de Watersportvereniging worden beheerd.

Bij De Where is het aantal recreatieboten de laatste tijd al behoorlijk gegroeid. Dat stemt tot optimisme. De nieuwe botenhelling is een lang gekoesterde wens van de eigenaren van plezierjachten. Deze botenhelling komt aan het Noordhollands kanaal ter hoogte van het A7 viaduct.
Conform het Actieplan Watertoerisme zijn ook de ondernemers bij de ontwikkelingen betrokken. Bij de horecavoorziening van Spijkerman is b.v. een mooi terras gekomen. Ook de knelpunten in de vaarroutes zijn onderzocht.

Geoffrey Nijenhuis: “Purmerend heeft heel veel te bieden. We hebben veel voorzieningen, mensen verbazen zich vaak over onze gezellige oude binnenstad, de uitgebreide horeca, de monumenten, de vele culturele instellingen, het uitgebreide winkelaanbod met veel boetiekjes. Ook de VVV in het Purmerends Museum functioneert goed en wordt prima gerund door vrijwilligers.” Op het terrein aan ’t Bolwerk zijn vijf camperplaatsen gerealiseerd, die in de zomer vaak allemaal zijn bezet. Ook dit is een ideale plek, waar de campertoeristen zo de stad in kunnen lopen. Zowel in 2014 als in 2015 hebben 150 campers hiervan gebruik gemaakt. Het camperterrein krijgt een hoge waardering.

Watersnoodjaar
In 2016 is het ‘Watersnoodjaar’, honderd jaar na de grote Watersnood in Waterland. Nijenhuis verwacht in dit jaar vele evenementen in de regio. “Het is goed dat we beseffen dat wij hier meters onder de zeespiegel liggen,” vindt hij.

Gelukkig komt Purmerend steeds meer positief in het nieuws. “TV programma’s weten ons steeds meer te vinden. Denk aan de uitzending van Vaar TV van RTL 4, maar er is ook een item geweest in het programma Go Cycling over fietsen in onze omgeving.”

Ruimtelijke Ordening artikelen