HomeNieuwsMilieuNederland heeft groenste stad en dorp Europa

Nederland heeft groenste stad en dorp Europa

groenstestad
De groenste stad en het groenste dorp van Europa liggen wederom in Nederland. Amstelveen en Zuidlaren wonnen vrijdagavond de titels bij de groencompetitie Entente Florale Europe. Dat meldden de gemeenten Amstelveen en Tynaarlo, waar Zuidlaren onder valt.

De jury van de Entente Florale spreekt zich lovend uit over het gevarieerde Amstelveens groen: landschap, afwisseling van bomen en struiken, het natuurlijk groen, mooie groene open ruimten zoals de Stadstuinen en de toegankelijkheid en kwaliteit van de parken. De jury ziet de groene vingers van de medewerkers terug in de kwaliteit van het groen. Zij roemt de unieke zadenbank van de heemparken. Met dit eigen gekweekte zaad worden ook Amstelveense bermen ingezaaid. Ook de sport en recreatieve voorzieningen zijn op hoog niveau. De rol van vrijwilligers kan wat de jury betreft meer gestimuleerd worden.
De rol van de Groenraad, het adviesorgaan van de gemeente bij groene onderwerpen, wordt zeer positief beoordeeld. De jury waardeert tot slot de wijze waarop de gemeente voorlichting geeft over natuur en milieu, met name op Speelboerderij Elsenhove.

Aanbevelingen van de jury zijn: probeer samen met bewoners en ondernemers het stenige Stadsplein te verlevendigen, promoot de heemparken ook buiten Amstelveen en stimuleer het opruimen van zwerfafval.

Ook vorig jaar won Nederland in beide categorieën, toen met Weert en Bergeijk. Weert mocht dankzij zijn Europese titel meedoen aan de strijd om de groenste regio ter wereld te worden. Die prijs won de Limburgse plaats afgelopen weekend.

Zowel Amstelveen als Zuidlaren waren vorig jaar tweede geworden bij de Nederlandse groencompetitie. De winnaars (Groningen en Dalfsen) wilden echter niet naar de Europese strijd.

Redactie: een uitdaging voor Purmerend?Tekstbord-groene-stad

Milieu artikelen