HomeNieuwsMilieuNatuurvriendelijke oevers

Natuurvriendelijke oevers

milieuvriendelijkeoevers
In samenwerking met het Hoogheemraadschap (HHNK) heeft de gemeente Purmerend op een aantal plaatsen in Overwhere en langs de Gorssloot natuurvriendelijke oevers aangelegd. Op veel plaatsen is dat goed gelukt, maar hier en daar is verbetering mogelijk. Doordat de beplanting behoorlijk is uitgegroeid, is op veel plaatsen een muur van groen ontstaan. Ook groeien er planten die er niet horen. De gemeente wil dit graag aanpakken.

Wat gaat er gebeuren?

Struiken die blijven staan worden gesnoeid, planten die er niet horen worden verwijderd. Het verwijderen gebeurt in fases, verspreid over één of twee jaar. In sommige plantvakken komt er niets voor terug. Op andere plaatsen planten worden nieuwe, lage soorten groen, geplant waardoor de beplanting minder dicht wordt. Dit zijn onder andere kleurige wilde, vaste planten en bollen die goed zijn voor bijen en insecten. Ook wordt groen geplant langs de slootkant bij de grasvelden. Het gras wordt daar minder vaak gemaaid.

Verder worden over het water hangende takken gesnoeid, omdat deze het schoonhouden van het water belemmeren.

Wanneer?

In oktober wordt begonnen met het weghalen van de struiken. In de winter planten de gemeente het nieuwe groen. Op de tekening ziet u precies wat er gaat gebeuren. U kunt de tekening bekijken op www.purmerend.nl/oevers.

Vragen of opmerkingen

De gemeente wil u graag betrekken bij de ontwikkeling en hoort graag uw vragen, opmerkingen of suggesties. U kunt tot eind augustus reageren bij de heer Cees Vermeer van de gemeente, via telefoonnummer (0299) 452 452. Ook kunt u via www.purmerend.nl/bewonersmeldingen een bewonersmelding doen.

Bron: bewonersbrief gemeente Purmerend

Milieu artikelen