HomeNieuwsMilieuNationale Tuinvogeltelling 2021 weer van start

Nationale Tuinvogeltelling 2021 weer van start

Huismus

Komend weekend, 29, 30 en 31 januari gaat heel Nederland weer massaal de tuinvogels tellen. Een half uurtje vanachter het raam met een kop koffie bij de hand de tuinvogels turven. Hoe leuk is dat?

Voor de 18e keer organiseren Vogelbescherming Nederland en Sovon deze Nationale Tuinvogeltelling. Vorig jaar deden ruim 90.000 mensen mee en die telden ruim 1,5 miljoen vogels.

Huismus weer op één?

Al jaren voert de Huismus de ranglijst aan als het gaat om de hoogste aantallen. Logisch ook want als ze geteld worden in een telling dan zijn het er meestal meerdere bij elkaar.

De Merel staat nog net in de top 5 maar wordt op de hielen gezeten door de Vink. Zal de Merel de klap van het Usutu-virus te boven zijn en weer in de top 5 staan?

Kijk op www.tuinvogeltelling.nl en doe mee.

Punt Transect Tellingen (PTT)

In het PTT-project van Sovon worden al 43 jaar de wintervogels in ons land geteld. Als we met een schuin oog naar de eerste resultaten van de afgelopen decembertelling kijken dan valt op dat er hogere aantallen van de Groene Specht, IJsvogel, Pimpelmees, Boomklever en Boomkruiper geteld zijn dan voorheen. Het zou interessant zijn om te kijken of een (of meer) van deze soorten ook in de top 25 van de tuinvogeltelling verschijnen. Wil je het verslag lezen van de afgelopen PTT-tellingen, kijk dan op het PTT-verslag.

Vaker tellen?

De Nationale Tuinvogeltelling is een momentopname. Om op termijn meer over trends te kunnen zeggen, is er in 2015 het telproject Jaarrond Tuintelling gestart. Deelnemers kunnen hier het hele jaar door hun waarnemingen doorgeven, én van alle soortgroepen.

Milieu artikelen