HomeNieuwsMilieuMonumenten verduurzamen? Er kan meer dan je denkt

Monumenten verduurzamen? Er kan meer dan je denkt

Expositie stadhuis – van 29 april tot 8 juni

Museum Betje Wolff
foto Stadspartij


Van 29 april tot en met 8 juni 2022 is in de centrale hal van het stadhuis van Purmerend een expositie te bekijken over het verduurzamen van monumenten. De expositie bevat praktische tips om aan de slag te gaan met verduurzaming van oudere en historische panden. Het is een rondreizende expositie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Wethouder Eveline Tijmstra van Cultuur en (wereld)erfgoed en Coen Lageveen van Duurzaamheid en milieu zijn blij met de expositie in het stadhuis. Tijmstra: ‘Monumenten hebben veel historische waarde voor onze gemeente. De expositie laat zien hoe je zulke panden toekomstbestendig maakt zodat wonen in een monument ook betaalbaar blijft.’ Lageveen vult aan: ‘Dat een pand ouder is, wil gelukkig allang niet meer zeggen dat het binnen oncomfortabel is. Er is bijvoorbeeld veel mogelijk om monumenten beter te isoleren. Zeker met de huidige energieprijzen is dat voor veel mensen interessant.’

Maatwerk
Met eenvoudige maatregelen valt al veel energie te besparen. Een goed ingeregelde cv bijvoorbeeld, ledverlichting, of dikke gordijnen. Maar het verduurzamen van monumenten en andere historische gebouwen vraagt ook om maatwerk. Daarbij kan er vaak meer dan gedacht, zolang de cultuurhistorische waarde van het monument gerespecteerd wordt. In de expositie ziet u wat er kan en hoe dat in zijn werk gaat, zowel in tekst, beeld als video. Denk aan mogelijkheden voor isoleren, ventileren, verwarmen en opwekken van energie. Op www.degroenemenukaart.nl vinden eigenaren van monumenten en andere historische panden informatie over de duurzaamheidsmaatregelen die passen bij hun pand.

Meer dan monumenten
In de gemeente Purmerend zijn 240 gemeentelijke en rijksmonumenten. De eigenaren van die monumenten ontvangen een persoonlijke uitnodiging voor de expositie. Maar de tentoonstelling is voor een breder publiek interessant, want ook eigenaren van oude of historische panden kunnen hier inspiratie opdoen om hun pand te verduurzamen. De expositie is tijdens de openingstijden van het stadhuis te bekijken in de centrale hal.

Milieu artikelen