HomeNieuwsMilieuMogelijk geen winterterassen op de Koemarkt

Mogelijk geen winterterassen op de Koemarkt

verwarmd terras.jpgAls het aan Minister van Milieubeheer Jacqueline Cramer (PvdA) ligt, worden verwarmde winterterrassen verboden. De minister gaat gemeenten ‘nadrukkelijk aansporen’ maatregelen te nemen om het gebruik van terrasverwarming terug te dringen. Dat heeft zij donderdag toegezegd aan de Tweede Kamer. Dit terwijl de Purmerendse bevolking heeft laten weten dat zij graag winterterassen op de Koemarkt wil.

Eind 2008 begint de gemeente Purmerend met de verbouwingen op de Koemarkt. Het plein wordt autovrij en daarmee wordt het geschikt gemaakt voor allerlei evenementen. Ook ontstaat er meer ruimte voor de horeca. In november 2007 heeft de Purmerendse burger tijdens het zogenoemde Koemarktdebat laten weten dat zij graag zomer- en winterterrassen op de Koemarkt wil. Maar als het aan minister Cramer ligt, zullen de winterterassen er nooit komen.

Gemeenten zouden afspraken moeten maken met de lokale horeca om het energiegebruik te verminderen. De discussie rond terrasverwarming laait verder op nu de invoering van het rookverbod nadert. Gevreesd wordt dat horecagelegenheden kachels aanschaffen zodat mensen buiten behaaglijk een sigaretje kunnen roken. Cramer bekijkt nog of het voor gemeenten mogelijk is de verwarming te verbieden. Eén terrasverwarmer zorgt voor 4 ton CO2-uitstoot per jaar, evenveel als een autorit van 25.000 kilometer. Tegenstanders van terrasverwarmers vinden dat de minister moet snel duidelijk maken dat terrasverwarming in strijd is met de plicht voor bedrijven om zuinig om te gaan met energie.

 ZIE OOK:

Nieuwe Koemarkt; ook jongeren mogen kiezen

Grote overlast Koemarkt verwacht in 2009

Bron: Nieuws.nl

Milieu artikelen