HomeNieuwsMilieuMeulenberg: ‘Fietstocht in teken van duurzaamheid’ (deel 2)

Meulenberg: ‘Fietstocht in teken van duurzaamheid’ (deel 2)

EcologischeWoning

Stadspartij-bestuursvoorzitter Simon Slagt en raadslid Bert Meulenberg fietsten op zaterdag 16 april jl. mee met een fietstocht door Purmerend. Deze fietstocht was georganiseerd door Milieudefensie Waterland onder het motto “een tandje erbij voor het milieu”. De afgelegde route van 18 kilometer leidde de 22 deelnemers, onder wie raads- en commissieleden en aanhangers van verscheidene milieubewegingen, langs diverse objecten in Purmerend die binding hebben met het milieu. Dinsdag was deel 1 van het verslag van Bert Meulenberg te lezen. Hieronder staat deel 2.

Ecologische woningen

De bewoners van de Goedemeent in de Purmer-Zuid (foto), Romke de Vries en Ruud Joling, waren gastheren voor het volgende bezoek. De Goedemeent is een wijk waar 33 koopwoningen op ecologische wijze  zijn gebouwd. De heer Joling lichte het concept van ecologisch bouwen toe. Er mogen geen grondstoffen worden gebruikt die worden uitgeput, veel energie kosten of giftig zijn. Na gebruik mogen de bouwstoffen geen afvalprobleem opleveren. Beide bezochte huizen waren voorzien van zonnepanelen. De eigenaren waren daar zeer tevreden over en de besparingen zijn aanzienlijk. Door veel verstrekte subsidies waren de aanschafkosten zelfs zeer laag.

Stadsverwarming

De tocht werd afgerond met een bezoek aan de hulpcentrale van de Stadsverwarming aan het Oudelandsdijkje. Door een beleidsmedewerker werd uitleg gegeven over de toestand en de toekomst van de Stadsverwarming. Er moet aanzienlijk worden geïnvesteerd in de duurzaamheid van de Stadsverwarming. Om het warmteverlies naar een aanvaardbaar niveau te krijgen moeten veel woonhuisaansluitingen worden vernieuwd. Ook investeren in duurzaamheid d.m.v. een houtsnipoven voor opwekking van warmte is een van de verbeterpunten. De Stadsverwarming heeft voor de levering van houtsnippers een langdurend contract met Staatsbosbeheer afgesloten. De laatste kilometers van deze fietstocht voerde naar de Drie Zwanen aan de sluis in de binnenstad voor een drankje en een korte evaluatie.

Milieubeleidsplan

Deze tocht stond in het teken van het Milieubeleidsplan Purmerend 2012 – 2016. Milieudefensie en een aantal politieke partijen vonden het een plan zonder ambitie. Gezien de opgedane ervaringen tijdens deze fietstocht, over de uitstekende fietsvoorzieningen die Purmerend rijk is, vindt de Stadspartij dit nogal meevallen. Er zijn veel goede initiatieven op het gebeid van het milieu, deels vanuit de gemeente en deels uit particulier initiatief. Maar ook particulier initiatief moet gezien worden als een onderdeel van het geheel. Op een groot deel van de getoonde zonnepanelen zijn grote sommen subsidie verstrekt. Daar heeft de overheid dus een deelname in, vaak door bemiddeling van Purmerend. Het gepresenteerde milieubeleidsplan ziet de Stadspartij dan ook als een startdocument. In een tijd dat de financiën niet overvloedig voorhanden zijn, moet je roeien met de riemen die je hebt. Als je het concept jaarlijks opwaarts bijstelt en dit aanpast aan de op dat moment beschikbare middelen, bereik je binnen afzienbare tijd in onze ogen een aanvaardbaar niveau. Maar ook de inwoners van Purmerend kunnen hierin een grote bijdrage leveren. Een beter milieu begint bij jezelf.

Reageer op dit artikel

ZIE OOK:

Foto: Frank Alberts

Milieu artikelen