HomeNieuwsWelzijnLezing over kunstenaar en meester vervalser Han van Meegeren

Lezing over kunstenaar en meester vervalser Han van Meegeren

SchevMeeg
KUNSTGENOTEN IN BEWEGING organiseert donderdag 31 mei van 10.00 tot 12.00 uur een gratis lezing voor senioren (65+) over de kunstenaar en meestervervalser Han van Meegeren.

Tijdens deze lezing neemt Dick Wijers u mee terug in de tijd waar deze omstreden schilder door kunstcritici werd geridiculiseerd. Van Meegeren vond de plaatselijke critici vals en onwetend en hij wilde zijn gelijk bewijzen door hen publiekelijk te vernederen door een schilderij van Vermeer te vervalsen. Hij deed dit zo goed dat het werk voor echt aangenomen werd.

Het verhaal van zijn ontmaskering, direct na de oorlog, is algemeen bekend geworden. Al op 29 mei 1945, drie weken na de bevrijding, kwamen twee mannen van het militair gerechtshof bij Van Meegeren voor inlichtingen over de verkoop van Vermeers Overspelige vrouw aan Nazi kopstuk Goering De beschuldiging van collaboratie noopte Van Meegeren bekend te maken dat hij de vervalser was van het schilderij dat hij aan Goering had verkocht. En ook van vijf andere Vermeers, waaronder de Emmaüsgangers.
Hij werd niet geloofd en om te bewijzen dat hij de waarheid sprak schilderde hij onder toezicht nog een Vermeer: Christus en de Schriftgeleerden in de tempel. Hierdoor ontkwam hij aan de beschuldiging van landverraad.
Na de bevrijding werd Han van Meegeren in Deventer door de plaatselijke bevolking als een volksheld en een miskend, groot schilder beschouwd.
Volgens en verklaring van Van Meegeren en nader onderzoek zijn er aanwijzingen dat er nog meer vervalsingen van hem in omloop zijn. Hieronder zouden zich enkele Pieter de Hooghs bevinden.
Van Meegeren had ook een geheel eigen stijl. ‘Echte’ schilderijen van hemzijn gevraagd en te koop. Op de foto: Zomerse dag op het strand bij Scheveningen, te koop voor € 11.500 bij kunsthandel Simonis & Buunk.

Was Han van Meegeren werkelijk dat miskende schildertalent of was hij toch die ordinaire oplichter? In deze boeiende lezing legt de docent deze vraag aan het einde van de ochtend bij u neer in de hoop dat uzelf deze vraag durft te beantwoorden.

De workshop vindt plaats op donderdag 31 mei van 10.00 tot 12.00 uur bij Cultuurhuis Wherelant aan de Van IJsendijkstraat 403 in Purmerend. De lezing is gratis.

U dient zich wel aan te melden via mail cursusbureau@evean.nl of telefonisch via nummer 088-3833397. Let op: Kom zoveel mogelijk met de fiets, vanwege het beperkte aantal parkeerplaatsen. KUNSTGENOTEN in beweging wordt mede mogelijk gemaakt door RABO Coöperatiefonds, Oranje fonds, VSB fonds, RCOAK, het Prins Bernhard Cultuurfonds en fonds Sluyterman van Loo.

Welzijn artikelen