HomeNieuwsRuimtelijke OrdeningKunstenaar gezocht voor kunstwerk Koemarkt

Kunstenaar gezocht voor kunstwerk Koemarkt

koemarkt (mei 2007).jpgDe gemeente Purmerend is op zoek naar een kunstenaar die een kunstwerk wil maken dat vanaf eind 2009 op de Koemarkt zal staan. Tot uiterlijk 5 mei konden kunstenaars zich inschrijven voor het maken van het kunstwerk. Purmerend is druk bezig met de voorbereidingen van de verbouwing van de Koemarkt in de binnenstad van Purmerend. Bewoners van Purmerend hadden tijdens het openbare Koemarktdebat in november 2007 een duidelijke wens voor het belangrijke en meest geliefde plein van de stad: ‘een kunstobject op de Koemarkt’.

 

 

 

De gemeente Purmerend zegt bereid te zijn een opdracht te verstrekken voor het ontwerp en de uitvoering van een kunstobject, dat past bij de herinrichting van de Koemarkt. Daarom is Purmerend op zoek naar professionele beeldende kunstenaars met inspiratie. Voor dit toekomstige kunstobject is een budget van 250.000 euro beschikbaar. De gemeente stelt wel enkele eisen aan het kunstwerk. Het moet bijvoorbeeld gaan om duidelijk herkenbare, beeldende kunst die tot de verbeelding spreekt en de bezoekers van de Koemarkt op een aangename wijze boeit. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan een koe met enkele veehandelaren eromheen, als knipoog naar de verdwenen veemarkt. De PvdA gaf tijdens de behandeling van het voorstel door de gemeenteraad aan dat het om een kindvriendelijk kunstwerk moet gaan, waar kinderen op kunnen klauteren. Verder wil de gemeente dat bij het ontwerp rekening wordt gehouden met de bebouwde omgeving en de functies van het plein. Ook zal met het kunstwerk een verband gelegd worden met de historie en de ambities van de gemeente.

Het ontwerp van het kunstwerk zal van de zomer bekend worden gemaakt. Het gemeentebestuur zal in de zomer een selectie maken van drie ontwerpen voor de Koemarkt, waarin het ontwerp van het kunstwerk zal worden meegenomen. Namens de Stadspartij zit raadslid Roald Helm in de selectiecommissie. Eind augustus 2008 zullen alle Purmerenders vanaf 14 jaar in de gelegenheid worden gesteld een ontwerp voor de Koemarkt te kiezen.

Ruimtelijke Ordening artikelen