HomeNieuwsRuimtelijke OrdeningKinderen verheugen zich op de Melkwegbrug

Kinderen verheugen zich op de Melkwegbrug

daarkomtdemelkwegbrug
Voor het project kinderen van Europa op reis had Nancy Ettes van Clup Welzijn deze keer Peter de Lange uitgenodigd. Hij is de projectmanager van de gemeente die zich bezig houdt met de nieuwe Melkwegbrug.
 
De kinderen van groep 5/6 van meester Theun van oec.b.s de Venne zitten op de eerste rij want vanuit het schoolraam hebben zij direct zicht op de plek waar de brug gaat komen. En dat is wel heel interessant , vooral omdat het een heel bijzondere brug gaat worden.
 
Onderzoek
Samen met projectmedewerkster Gineke Slootman vertelde Peter de Lange over de brug. Waarom is hij zo bedacht en hoe gaat hij gebouwd worden. Door middel van allemaal vragen werden de kinderen aan het denken gezet over het bouwen van een brug. Hoe hoog moet een brug worden en hoe kom je erachter wat er allemaal in het kanaal ligt voordat je gaat bouwen (door duikers). Vragen waarop de kinderen met veel enthousiasme reageerden.
 
melkwegbrug1De bouw
Peter: “De brug is alleen voor fietsers en voetgangers en wordt 12 meter hoog, dat is net zo hoog als de Mandelabrug. Er zijn 65 treden omhoog en net zoveel treden omlaag. Dus goed voor je conditie. Als je bovenop de brug staat heb je een mooi uitzicht over het Centrum en Weidevenne. De brug wordt gebouwd in Rotterdam en wordt dan in delen naar Purmerend gevaren. Hier worden alle delen met grote hijskranen in elkaar ”.  De kinderen vinden dit heel spectaculair en willen graag komen kijken als het zover is. Meester Theun denkt dat de hele school wel zal gaan kijken! Peter geeft aan dat op de website van de gemeente komt te staan hoe de werkzaamheden verlopen, zodat de bewoners een idee hebben wat er allemaal gebeurt.
 
Veiligheid
Daarna krijgen de kinderen een maquette te zien over hoe het Tramplein moet worden. In verband met de veiligheid van de fietsers en voetgangers is gekozen om de Jaagweg en het busstation te verplaatsen. Zoals het nu is sluit de brug rechtstreeks aan op de Jaagweg en dat kan natuurlijk niet. Begin april zal gestart worden met het heien van de palen aan de kant van de Jaagweg. De gemeente wil niet dezelfde toestanden als in Amsterdam met verzakkingen bij de bouw van de Metro. Er zal daarom goed opgelet worden dat de huizen in het oude stadscentrum niet gaan verzakken door de heiwerkzaamheden. Door middel van foto’s zal men dit constant in de gaten houden. De verwachting is dat de brug rond september 2012 klaar zal zijn.
 
Prijsvraag
Ter afsluiting krijgen de kinderen een opdracht: maak zelf een ontwerp voor een brug. Dit mag door middel van een tekening, maar ook zelf iets maken van allerlei materialen, alles mag. Het mooiste ontwerp krijgt een leuke prijs die uitgereikt wordt door Peter de Lange en Gineke Slootman. Bij de beoordeling zal gekeken worden naar haalbaarheid en creativiteit. Wie weet, misschien zit er wel een toekomstige architect in de klas.
ZIE OOK:

Bron: www.deweidevenner.nl 

Ruimtelijke Ordening artikelen