HomeNieuwsMilieuKabinet neemt eind 2016 besluit over kolencentrales en biomassa

Kabinet neemt eind 2016 besluit over kolencentrales en biomassa

kolencentrale
Energiecentrales kunnen biomassa meestoken, bijvoorbeeld hout uit productiebossen, om de uitstoot van CO2 naar beneden te brengen. Omdat biomassa duurder is dan steenkool, krijgen de energiebedrijven daar subsidie voor als deze biomassa duurzaam is. Dat is zo afgesproken in het Nationaal Energieakkoord.

Het kabinet neemt aan het eind van dit jaar een besluit over de toekomst van de kolencentrales en het bijstoken van biomassa in de vorm van houtsnippers. “Dat betekent dat het aan het eind van het jaar best spannend gaat worden”, zei minister Kamp in een debat in de Tweede Kamer. 

Kamp weet niet of er voorafgaand aan dat besluit nog subsidie zal worden verstrekt voor het bijstoken. Dat wordt in het kabinet besproken, zei hij. De knoop daarover zal binnenkort worden doorgehakt. 

Een ruime meerderheid van de Kamer wil dat Kamp de mogelijkheden onderzoekt om alle tien Nederlandse kolencentrales te sluiten, en ondertussen niet begint aan het verstrekken van miljardensubsidies. 

Koers houden

Kamp zei dat hij er voorlopig niet aan toe is om zijn koers te wijzigen. Hij hamerde erop dat hij de doelstelling van 14 procent duurzame energie in 2020 wil halen. Hij denkt dat dit alleen kan als er ook biomassa wordt ingezet. Zo niet, dan zou hij bijvoorbeeld zestien grote windparken extra nodig hebben, en tegen dat soort parken is ook weer veel verzet. 

“Ik ben niet onwillig om de alternatieven voor biomassa te onderzoeken, maar we hebben in het verleden al wel keuzes gemaakt en die zijn we nu aan het uitvoeren. Het jaar 2020 komt snel dichterbij. Dat verkleint de mogelijkheden om de koers nu nog te verleggen, dingen te onderzoeken of te verwerpen.”

Niet realistisch

Recent kwam er nog een rapport van CE Delft, dat in opdracht van energiebedrijf Eneco en de stichting Natuur en Milieu alternatieven voor de bijstook van biomassa had onderzocht. Kamp noemde het in dat rapport voorgestelde plan niet realistisch. Hij zei dat er volgens dat plan fors meer windmolens op zee moeten komen. “De kosten daarvan, zo’n 400 miljoen, zijn bijvoorbeeld niet meegerekend.”

Milieu artikelen