HomeNieuwsWelzijnINTERVIEW: ‘Een compliment aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt’

INTERVIEW: ‘Een compliment aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt’

bouwsporthal
Loodgieters, schilders, elektriciens en installateurs. Veel mannen met bouwhelmen en stevig schoeisel. Allen zijn ze hard aan het werk tijdens de laatste fase van de bouw van de multifunctionele sporthal. De bouw van het Purmerendse sportpaleis verloopt volgens planning. Alles is op tijd af. “En dat was een hele uitdaging als je weet dat er in november 2016 nog werd geheid”, verklapt John van Meel, directeur bouw en onderhoud van bouwbedrijf Vaessen BV.

Ik (redactie Purmerend.nl) spreek Van Meel samen met zijn projectmanager Albert Adriaansen. Ze leiden me rond door het complex. De basketbalnetten hangen al en ik werp een blik op de uitschuifbare tribunes. “Hier komt de kantine en daar is een VIP-ruimte”, wijst Adriaansen mij de weg, terwijl ik opzij stap voor passerende bouwlui.

Hoeveel mensen werken er aan de bouw?
Van Meel: “Dagelijks gemiddeld zo’n 35 mensen, maar we zitten nu in de piekperiode, waarbij er elke dag zo’n 80 man aan het werk is.”

Het is nu drukker dan ooit dus?
Adriaansen: “Tegen het einde van de bouw wordt het gebouw binnen ingericht en afgewerkt. Daar komen zo’n 40 à 50 verschillende disciplines bij kijken. Waar je dan aan moet denken? Nou ja, doucheruimtes moeten betegeld worden, de wandafwerkingen worden geverfd, sportvloeren worden gelegd en wat te denken van het trekken van alle kabels en leidingen. Installateurs lopen af en aan.”

Dat vereist een goede planning.
Adriaansen: “Absoluut. Elke morgen hebben we planningsoverleg, ook wel daily stands genoemd, met alle betrokken onderaannemers. Alles moet nauwkeurig op elkaar afgestemd worden. Wie doet wat wanneer? Door hier elke ochtend bij stil te

De sportaccommodatie is op tijd klaar. Trots?
Van Meel: “Ja natuurlijk. Een compliment aan iedereen die hieraan z’n steentje heeft bijgedragen. Het was een hell of a job, dat wel. In negen maanden tijd moest het klaar zijn. Dat is ongekend voor zo’n project. We zijn trots op de samenwerking met onderaannemers en gemeente. De open manier van communiceren met elkaar was prettig.”

Hoezo is deze bouwtijd uniek?
Van Meel: “Tot zo’n vijf jaar geleden nam de bouwtijd voor een dergelijk project zeker zo’n 12 tot 14 maanden in beslag. Negen maanden is dus tamelijk uniek in de bouwwereld. We gaan zo’n uitdaging niet uit de weg. Dat is ook onze kracht. Het dwingt je tot creativiteit, maar het was wel intensief. Dat het allemaal is gelukt, geeft wel voldoening ja.”

Hoe konden jullie de bouwtijd zo verkorten?
Adriaansen: “We hebben veel gebruik gemaakt van prefab. Dat betekent dat we veel onderdelen kant en klaar in de fabriek maakten en hier op locatie monteerden. Zie het als een soort lego-bouwdoos. Het vereist wel goede afstemming vooraf. Alle onderdelen moeten natuurlijk wél passen als ze arriveren.”

Was dit jullie eerste sporthal?
Van Meel: “Ha nee, we doen juist veel sport- en welzijnprojecten. Waar je dan aan moet denken? Scholen, zwembaden, voetbalkantines, tenniscomplexen, meerdere ijsbanen en tal van multifunctionele accommodaties. Het varieert van projecten van 2 ton tot 50 miljoen euro. Heel divers dus.”

Veel reacties gehad van publiek?
Van Meel: “Juist omdat we veel gebruik maakten van kant-en-klare onderdelen kon er in één week tijd heel veel veranderd zijn. Voorbijgangers of geïnteresseerden stonden dan ook vaak versteld als ze twee weken niet langs de bouwplaats waren geweest. ‘Wat gaat het hard’, hoorde je dan. Ja, dat was best grappig maar ook motiverend.”

Toch ging er afgelopen maand wat mis met vallende plafondplaten in de entree…
Van Meel: “Dat was inderdaad wel even schrikken. Zeker omdat hierbij een elektricien werd geraakt. Gelukkig liep hij, afgezien van kneuzingen en blauwe plekken, geen zware verwondingen op. De luifel is aan de onderzijde afgewerkt met plafondplaten en isolatiemateriaal. Hoe een deel van die beplating kon loslaten wordt onderzocht.”

23 september is de opening. Met welk gevoel gaan jullie heen?
Van Meel: “Met een voldaan gevoel. Wij zagen dagelijks hoe de plannen op papier steeds meer werkelijkheid werden. Purmerend heeft er voor vele jaren een werkelijk geweldige sportvoorziening bij, waar veel inwoners hartstikke veel plezier van gaan hebben. Dat we daaraan mochten werken is voor ons ook gewoon ontzettend gaaf.”

Feestelijke opening op 23 september (redactie Stadspartij)

De bouw van de Multifunctionele Sporthal aan de Van IJsendijkstraat nadert zijn voltooiing. Sloeg wethouder Roald Helm eind oktober vorig jaar nog de ‘eerste officiële paal’, zaterdag 23 september 2017 is de opening.

Open dag voor inwoners
De precieze daginvulling is nog even een verrassing, maar Purmerenders jong en oud zijn ‘s-middags van harte welkom om het nieuwe sportpaleis te bewonderen. Verschillende sportverenigingen zijn aanwezig met leuke presentaties en veel informatie over hun club. Zie je iets leuks? Inschrijven is dan direct mogelijk. Wie weet ontdek je wel een sport waarvan je het bestaan niet wist!

foto: Stadspartij

Welzijn artikelen