HomeNieuwsVerkeer en VervoerIntercity-verbinding Station Purmerend naar Amsterdam Centraal in de spits

Intercity-verbinding Station Purmerend naar Amsterdam Centraal in de spits

Foto Stadspartij-BPP


De afgelopen jaren heeft de Stadspartij-BPP zich sterk gemaakt voor de terugkeer van een directe Intercity treinverbinding met Amsterdam Centraal. Deze wens zal met ingang van vandaag 9 januari 2023 worden vervuld. Na jarenlang overleg tussen de gemeente Purmerend, ProRail en NS is er nu ruimte gevonden op het spoor om de Intercity in de spits te laten rijden.

Door de drie niet actief beveiligde overwegen te sluiten kunnen de treinen op het traject Enkhuizen-Amsterdam Centraal sneller rijden. Het betreft een proef die de komende twee jaar jaarlijks wordt geëvalueerd waarna wordt bekeken of de verbinding definitief kan blijven.

Stadspartij-BPP is uiteraard ingenomen met deze verbetering van de bereikbaarheid van Purmerend naar Amsterdam Centraal en andersom. Purmerend is op weg naar 100.000 inwoners en zet met name in op het wonen de stationsgebieden. Het Waterlandkwartier (Gors-Noord) is daar een voorbeeld van.

NS nieuws toont de Dienstregeling tijdens de spits

  • Van maandag tot en met donderdag in de ochtend rijdt er om 07.34 uur en 08.04 uur vanaf Purmerend een rechtstreekse Intercity naar Amsterdam Sloterdijk en Amsterdam Centraal. De reistijd bedraagt 14 in plaats van 20 minuten naar Amsterdam Sloterdijk en 20 in plaats van 27 minuten naar Amsterdam Centraal.

  • In de middag rijdt er een rechtstreekse Intercity van Amsterdam Centraal naar Purmerend. Deze vertrekt om 17.36 uur. De reistijd van Amsterdam Centraal naar Purmerend bedraagt 21 in plaats van 32 minuten. Deze trein stopt ook op Amsterdam Sloterdijk.

De extra stops in de spits worden de komende twee jaar ieder jaar geëvalueerd.

Naast de extra stop van de Intercity blijft de reguliere dienstregeling van Purmerend met de sprinter Hoorn – Schiphol – Den Haag in beide richtingen bestaan.

Bron: NS Nieuws

Verkeer en Vervoer artikelen