HomeNieuwsWelzijnInloophuis Wij allemaal

Inloophuis Wij allemaal


Irma Waarhuijs, raadslid voor de Stadspartij bezocht het Inloophuis Wij allemaal. Hieronder haar verslag.

‘Het stond al een tijdje op mijn to do lijstje, maar 1 maart was het zover. Ik ben op bezoek geweest bij het Inloophuis Wij allemaal voor (ex)kanker patiënten. Ik werd er hartelijk ontvangen door Renata Willems die mij een rondleiding gaf. Daarna werd ik onder het genot van een kopje koffie op de hoogte gebracht van het doel en alle activiteiten die het inloophuis organiseert.

Doel en activiteiten
Het Inloophuis is er voor voor (ex-)kankerpatiënten, naasten en nabestaanden. Het is een ontmoetingsplek, steun- en informatiepunt voor iedereen die hier behoefte aan heeft.
Sinds 2012 staan de deuren van ons inloophuis 5 dagen per week open voor bezoekers. Tijdens de inloopochtenden staan deskundigen klaar om bezoekers op te vangen, vindt er uitwisseling van informatie plaats en leggen medewerkers van het Inloophuis contacten met de juiste instanties. Er wordt nauw samengewerkt met ziekenhuizen, fysiotherapeuten, psychologen, coaches, sportorganisaties en zorginstellingen. Tevens wordt de nodige nazorg geboden.

Daarnaast zijn er activiteiten die de sociale kant van zorg en nazorg betreffen. Deze bestaan uit: zwemmen, koken, breien, verhalen schrijven, een speciale inloopavond voor mannen, een nabestaanden groep en er wordt les gegeven in Pink Pilates. Een methode die helpt om op een rustige manier met je lijf bezig te zijn en weer een positief gevoel te krijgen. Iets wat tijdens en na de behandeling van kanker helpt om met de mogelijke bijwerkingen om te gaan. Verder is er de mogelijkheid voor een gezichtsbehandeling, een pedicurebehandeling, en is er een Oedeemtherapeute aanwezig.

Resultaten en steun
Ondertussen hadden er meer mensen aan de grote tafel plaats genomen. En stelden zijzich aan mij voor. Twee gastvrouwen waren inmiddels aan het koken, want op dinsdagmiddag kan men een kopje soep kopen. Even later sprak ik verder met Renata en kwam zij met verbluffende cijfers. In de 3 jaar dat het inloophuis bestaat hebben zij ieder jaar een verdubbeling van deelnemers mogen begroeten. En zitten zij inmiddels op meer dan 3000 bezoekers per jaar. Tijdens de Kerstborrel was de toeloop zo groot, dat men niet meer naar binnen kon. En dat allemaal zonder subsidie!

Renata vertelde dat het Inloophuis hulp krijgt van ondernemers: Iedere week een tas koekjes van een bakker, en de tuin wordt gratis onderhouden door een Hoveniersbedrijf. Een andere ondernemer schonk het huis een jaar lang koffie.
Dit zijn zomaar wat voorbeelden. Het Inloophuis krijgt vanuit allerlei kanten hulp, met Evean werken ze nauw samen, en ook is er een onafhankelijk reintegratie consulent die de mensen met raad en daad bijstaat.

Ook sprak ik met een aantal bezoekers en gehoord dat er een groot aantal “vaste klanten” minstens 1x per week langskomt.

Toekomst
Het deel waar het Inloophuis nu zit is ooit aangekocht met geld dat door een schenking was verkregen. Het pand wordt duidelijk te klein.

Het was een indrukwekkende ochtend.’

Welzijn artikelen