HomeNieuwsMilieuIn Nederland is potentie om nog 2 miljoen schuurtjes een groen dak...

In Nederland is potentie om nog 2 miljoen schuurtjes een groen dak te geven

Natuur & Milieu start campagne ‘Groener met de buren’

Daken schuurtjes
foto Stadspartij

In Nederland is een potentie van ruim 2 miljoen schuurtjes, uitbouwtjes of garages, ofwel ruim 21 miljoen m2 aan grijs dak om te vergroenen. Dat blijkt uit een luchtfoto-analyse van onderzoeksbureau Readar in opdracht van Natuur & Milieu. Het vergroenen van daken met sedumplantjes draagt bij aan meer insecten en vogels, ze houden water vast, wat goed is tegen wateroverlast en het zorgt voor verkoeling, van het schuurtje zelf en de omgeving.

Readar deed een analyse van luchtfoto’s in Nederland, en keek daarbij naar alle daken die makkelijk, en eigenhandig te vergroenen zijn. Dit zijn vaak schuurtjes, uitbouwtjes of garages. Het bleek een potentieel van maar liefst 47x het Vondelpark in Amsterdam aan groen erbij. Directeur Campagnes van Natuur & Milieu Dorien Ackerman: “Door deze ruimte te benutten, zorg je voor meer groen, voor wateropvang en verkoeling. Groene daken zijn paradijsjes voor bijen, vlinders en vogels zoals het roodborstje en de merel. En het is nog mooi ook!”

Aanbod en subsidie
Voor het makkelijk aanleggen van een groen dak biedt Natuur & Milieu vanaf deze week samen met Het Groene Loket hulp om voordelig een groen dak te regelen. Ook wordt een subsidieaanvraag door samenwerken met de buren makkelijker gemaakt via www.groenermetdeburen.nl. Tot en met 15 juli geldt een aanbod waarbij de aanvrager 15% korting ontvangt bij een groen dak

Bericht bekijken

Milieu artikelen