HomeNieuwsVerkeer en VervoerIJ tunnel weer voor verkeer geopend

IJ tunnel weer voor verkeer geopend

IJtunnelafgelsoten
Vrijdagavond al werd de IJ tunnel weer opengesteld voor verkeer. Twee dagen eerder dan gepland. Hiermee kwam een einde aan de toch wel hinderlijke omleidingsroutes voor openbaar vervoer en overig verkeer.

De afgelopen zes weken hebben de bouwvakkers keihard gewerkt in de IJ-tunnel. Er is dag en nacht gewerkt om de tunnel te laten voldoen aan de laatste veiligheidseisen.
Nu kunnen ze twee dagen eerder dan gepland genieten van het mooie weer.Verkeer kan weer in twee richtingen gebruik maken van de tunnel.

Openbaar vervoer

De GVB heeft dit weekend nog gebruik gemaakt van omleidingen zoals deze ingepland waren. Het was helaas niet mogelijk om op korte termijn de bestaande planning aan te passen. Daarnaast zijn er nog werkzaamheden naast het station op de toegangsroute naar busstation IJ-zijde. Vanaf maandag maakt ook het OV weer gebruik van de tunnel. EBS rijdt vanaf middernacht weer door de tunnel.

De tunnel is bijna zes weken dicht geweest wegens de onderhoudswerkzaamheden. Het ventilatiesysteem is aangepast en voegen in het wegdek zijn gerepareerd. Openbaar vervoer en Automobilisten hebben de hele zomer moeten omrijden via de Schellingwouderbrug, Coen- of Zeeburgertunnel of in het geval van de GVB bussen afzetten bij de ponten.

De sluiting van de IJtunnel leidde dan ook met name op de ponten tot veel extra drukte, meldde vorige week het GVB. Het vervoerbedrijf was zelfs genoodzaakt om ten minste gedurende de sluiting van de tunnel verkeersregelaars in te zetten om de reizigersstromen in goede banen te leiden.

Veel vertraging

De afgelopen jaren heeft de gemeente al diverse werkzaamheden uit laten voeren om de IJtunnel te laten voldoen aan de nieuwe wetgeving. In 2009 werd gestart met voorbereidende werkzaamheden, zoals het verwijderen van asbest. In 2011 is het plafond voorzien van brandwerende bekleding. In 2012 startte de daadwerkelijke renovatie, die deze zomer wordt afgerond.

Verkeer en Vervoer artikelen